Střední Čechy

Dekády: 80. léta

Autor: Petr Hrabalik

Debustrol z MB, cca 1987-88

V okolí Prahy se toho dělo dost. Na pražskou periferii šlo „uklidit“ koncerty, které by v pražských klubech šlo provést jen s obtížemi (punk, nová vlna, alternativa, underground) - např. známé rockové přehlídky v Újezdě nad Lesy, Přední Kopanině a Lysé nad Labem.

Okruh středními Čechy můžeme zahájit v Mělníku, kde hrával Biograf (pozdější Jeff Biograf Band) a SAP, převážně zábavové soubory. V Mladé Boleslavi působily dva protiklady - thrash coreový (nebo metalový) Debustrol, asi největší objev tuzemské tvrdé scény roku 1988, a reggae kapela Švihadlo. Pár kilometrů pod MB leží Benátky nad Jizerou, jejichž barvy hájila grupa EX 05.

Pokud bychom sjeli trochu na jih dostali bychom se do Polabí - zde působily převážně metalové zábavovky („polabský metal“), které jezdily plenit taneční sály na Českomoravskou Vysočinu. Klasickým příkladem byl třeba metalový Iras. Kolínská metla Arva zas naopak táhla většinou ku Praze i hluboko do ní, neb v ní hrávali pražští hudebníci, mimochodem někteří z nich stáli u kolébky pražského hardcore (Chaos a Wonid). Lokální čáslavskou hvězdou byl dvojnásobný vítěz festivalu Rock Vysočina, melody rock Punc. Z Kolína a Kutné Hory pocházel Divišův big band Krásné Nové stroje a v K. Hoře navíc bydlel i folkový komik a bard Pepa Nos. Z folkových osobností je možné jmenovat ještě Dášu Andrtovou-Voňkovou, která žila blíže ku Praze, v Pyšelích.

Z Berouna pocházel celkem kvalitní rock band Atomic a také Hubingerův postpunkový Moped, ve kterém si zahrál i Vilém Čok v době nucené přestávky Pražského výběru. Příbramská subkultura vyplodila jednu novovlnovku - Bon pari, a tři punkové soubory - Franta Mast, Parta Brusiče Karhana a E!E. Rakovník přispěl do mapy českého rocku dodnes nejznámější zábavovou kapelou Brutus (v určitém období přejmenovanou na Kyklop) a souborem Nový Rock. Nu a v Kladně na konci osmdesátých let začala řádit punková Fabrika.