Karlovarsko na vlně alternativy

Dekády: 80. léta

Žánry: Alternative rock

Autor: Petr Hrabalik

Franta Volf, organizátor akcí v Ostrově N. O., 1983

Nejzápadnější cíp naší země proslul v té době (kromě tradičních tanečních zábav) na jedné straně známou rockovou akcí v Ostrově nad Ohří a na straně druhé Sokolovem, baštou hardcoru a punku.

Někdy v roce 1982 začal mladý karlovarský intelektuál Franta Volf pořádat tradiční přehlídky nové vlny a alternativního umění v Ostrově nad Ohří, které si vydobyly velký ohlas a na něž se sjížděli posluchači ze všech koutů republiky. Bylo to způsobeno mj. tím, že pražské zákazy a pronásledování novovlnných kapel sem do tohoto koutu republiky asi nedorazily (možná že i dorazily, ale Volf to prostě neakceptoval). Takže se uskutečnilo snad pět ročníků (a to i během temných let 83-85), na kterých vystoupilo hodně z těch kapel, které v Praze měly problémy s hraním. Probíhaly tu také hudební přednášky našich předních publicistů, happeningy a performance, promítaly se tu jinde neviděné filmy (mj. „Hudba 85“).

Jako i jiná města tak i Karlovy Vary se mohly "pyšnit" svoji undergroundovou komunitou. V lázeňském městě se nonkomformní mládež soustřeďovala hlavně okolo Milana Kozelky a také Miroslava Jirce, známého svojí edicí "Opařený jelen". Významnou folkovou osobností byl zaseJaroslav Ježek, který, než v roce 1985 zemřel, vedl výbornou skupinu Čp. 8.Z KV pocházela také novovlnná skupina Pestalozzi zpěváka Petra Gardnera. 

Sokolovsko patřilo hlavně punku a hardcoru ale i underground tu měl své zastoupení. Androši se scházeli na „staďáku“ (hospodě Na stadionu) a jejich vůdčí osobností byl člen skupiny Luncheon Beat Tomáš „Hroch“ Kábrt, organizátor mnoha podzemních akcí a místní distributor magazínu Vokna a dalších fanzinů. Podobným hudebním stylem jako „lanšmíti“ se prezentovalo i Beatové družstvo Sokolov. Hácéčkáři a punkové se scházeli v hospodě Na baníku a tady se to motalo hlavně okolo Martina „Pumlíče“ Bistraie a Petra "Incyho" Incedyho, baskytaristy a bubeníka sokolovského hardcorové úderky Svobodný slovo. V roce 1989 Pumlíč z SS odešel a stal se jedním ze zakládajících členů další místní HC party Stress. Dle jeho slov mezi oběma komunitami (androši - HC/punk) panovaly vřelé vztahy. Co se týče Sokolova je možné zmínit ještě další HC band Kanibal a velmi „heavy“ kapelu Boron. Také hudební punkový fanzin „Struna a její cihla“ byl šířen z této oblasti. V Chebu se koncem 80. let zformovala punková kapela Šišatý kolo (zpěv Míra Pátý) a HC-punk Akce Z. Androši z nejzápadnějšího českého města Aš se zas prezentovali fanzinem „Rock scene“.

Na jih od Karlových Var se nacházejí Milanem Knížákem už navždy poznamenané Mariánské lázně. Knížákovo žezlo v nich převzal v 80. letech šílený výtvarník a básník Jiří „Svině“ Fiala, který se svou podzemní partou Patologický orchestr ML hodně dráždil místní orgány státní moci. Číše nervů místních potentátů a papalášů pak přetekla v roce 1987, kdy se postarali o násilný zákaz undergroundové akce ve Služetíně, konající se na baráku Dana Mráze (skupina Ženy). Barák byl posléze vyvlastněn, takže česká androšská obec přišla o další zajímavé koncertní místo.

Nu, a z oficiálních skupin této oblasti bychom mohli jmenovat vcelku kvalitní hard rockovou partu Coda z Karlových Var a chebské skupiny Natural (jakoby nová vlna) a Skelet (bigbít ála Scorpions).