Punk v tvorbě tuzemských kapel (první polovina 80. let)

Dekády: 80. léta

Žánry: Punk & Hardcore

Autor: Petr Hrabalik

Zikkurat, 1978

V první vlně českého punku se objevily kapely, které až na pár výjimek nebyly úplně punkové, ba naopak - spíše využívaly punkových skladeb jenom jako určité repertoárové výplně. Typickým příkladem byla legenda čs. alternativy, skupina Extempore s Mikolášem Chadimou a částečně také mladá formace Zikkurat. Pravda je, že u té druhé jmenované byl poměr punkových a "jiných" skladeb poměrně v rovnováze, navíc pro užší sepjetí s punkem a tím i větší uvěřitelnost předváděných kousků tohoto stylu, hovořil i věk jejích členů. To samé lze říci o teplických FPB, ale tam už přece jenom převládal více punk a ještě k tomu vlastní provenience (Zikkurati měli vlastních punk skladeb jenom malé procento, zaměřovali se hlavně na cover verze zpívané v originále).

Formace Dom androše z UH Pepy Vondrušky se vezla spíše na vlně starých Velvetů a s punkem ji spojoval snad jen nedostatečný instrumentální um. K punku se na počátku své existence přihlásila i Garáž v čele s Karlem Habalem a Ivo Pospíšilem, ale dnes, s odstupem doby, lze říci, že se jednalo spíše o jakýsi hybrid punku, nové vlny a rock´n´rollu. Cosi, co blížilo punku, šlo vysledovat i z hudby další formace, tentokrát z Košíř - Rumour Emise Group In Europe, ale také to bylo říznuté dalšími odlišnými styly. Jednoznačně punkovými skupinami byly tedy pražské teenagerské party Energie G, Antitma 16 a havířovské Hlavy 2000. A později samozřejmě Suchý mozky, Kečup a A64.

V letech 1982 - 85 vzniklo v Praze ještě několik skupin, hlásících se, ať už vážně nebo z recese k hnutí punk. Jejich hlavní období hraní a „proslulosti“ však přišlo o něco později, takže jenom ve zkratce - šlo o skupiny Visací zámek, Plexis, Mrtvý miminka, V3S, Tři Sestry atd.

Ve stejné době se první punkové kapely začaly objevovat i mimo Prahu. V Bratislavě to byly Extip a Paradox (z něj později vznikla Zóna A), v Havířově Radegast, IQ:60 a Klec, v Severních Čechách Oi Oi Hubert Macháně, v Plzni Zastávka Mileč a Petr Mach, v Jižních Čechách Dural a Novodur, ve Středních Čechách Franta Mast.

Pozn: Hudební publicista Josef "Zub" Vlček v knize Alternativa upozorňuje na existenci informace, že možná první kapelou, která u nás zahrnula do své produkce punkové skladby byla odnož Plastic People Of The Universe, sekce vedená klávesistou "plastiků" Pepou Janíčkem, jež údajně na nějaké utajené akci odehrála několik fláků od Clash.