Dokument Hudba 85

Dekády: 80. léta

Žánry: New wave, Pop rock & Beat, Punk & Hardcore, Reggae

Autor: Petr Hrabalik

Hudba 85, titulek filmu, 1985

V oněch temných dobách let 1983 - 85, kdy se v jediném hudebním časopise Melodie a v televizním TKM objevovaly „jakorockové“ kapely typu Turbo, Centrum, Karamel, kdy mladí lidé na diskotékách tančili na cukrkandlové oblbováky italského modelu disco music a kdy se pořadatelé koncertů báli výrazů „rock“ a „nová vlna“ jako čert kříže, by nestranný pozorovatel asi nabyl dojmu, že bigbít je v Československu nejspíš definitivně ztracen. Pokud by se ovšem vykašlal na ministerstvem kultury a vnitra přísně kontrolované oficiální kanály a vypravil se do nižších kulturních pater, možná by si připadal jako v Jiříkově vidění. Spatřil by mnoho nových mladých souborů, hrajících nespočet různých stylů (mezi tím vším kapely, které ač v zákazu, přesto pokračující dál s jiným názvem), do toho divadelní a výtvarné performance, koncerty a výstavy v klubech, hospodách, stodolách, soukromí i pod širým nebem. Nicméně čistky stále pokračovaly.

Někdy v roce 1984 se tři filmoví a hudební nadšenci Lexa Guha, Vladislav Burda a Petr Ryba pod tlakem pogromu na čs. novou vlnu rozhodli, že by bylo třeba zachytit na film koncerty některých rockových skupin, u nichž se nevědělo, zda si ještě budou moci zahrát.

„Točili jsme na prošlý materiál, něco jsme sehnali načerno přímo na Kavkách, brali jsme i zbytky, co nikdo nechtěl,“ říká dnes Lexa Guha. „Byla to zoufalá snaha zachytit a uchovat něco, co každým okamžikem mohlo přestat existovat. Nakonec jsme natočili asi dvanáct kapel a pak jsme to stopli v okamžiku, kdy začali svazáci organizovat Rockfesty.“

Přesto vznikl jeden z nejdůležitějších hudebních dokumentů své doby, dvouhodinový film „Hudba 85“, mapující kapely pražské klubové scény (nejvíce záběrů je z Opatova, kde pracoval jako dramaturg nynější hudební publicista Vojtěch Lindaur). Filmovým průvodcem po "rockovém domě" není nikdo jiný než hudební publicista Josef "Zub" Vlček.

Díky filmu můžeme dnes vidět, jak tehdy zněly, co hrály, a v jakém prostředí vystupovaly dnešní rockové legendy. V dokumentu se objevily skupiny Hudba Praha, Precedens, Garáž, Babalet, OZW, Nahoru po schodišti dolů band, Máma Bubo, FPB, Soubor tradičního popu, Dybbuk, Krásné nové stroje, Hogo Fogo. A protože skupiny patřily ať už do první nebo do druhé generace české nové vlny, zařadili jsme Hudbu 85 jako podkapitolu nové vlny.