Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Zlaté hvězdy OH? Loučící se králové Bolt a Phelps či "další Čáslavská" Bilesová

Šestnáct dnů olympiády v Riu de Janeiro nabídlo nespočet dramatických momentů, krásných soubojů a velkých vítězství. Mezi sportovci, kteří si domů z Brazílie vezou zlatou medaili, se však našlo několik, kteří se přece jenom zapsali do historie Her o trochu více než ostatní. Do takové skupiny patří například sprinter Usain Bolt a plavec Michael Phelps, kteří se loučili se soutěžemi pod pěti kruhy, gymnastka Simone Bilesová, ale i další.  

Už v Pekingu zářil a stal se jednou z hlavních hvězd. Situace se opakovala v Londýně a jeho spanilá jízda měla pokračování také v Riu. Usain Bolt i v Brazílii ukázal, že patří k největším atletickým legendám a znovu získal tři kovy té nejcennější hodnoty.

Jeho sběr zlatých medailí odstartoval na stovce, kde sice špatně začal, jenže v cílové pásce mu soupeři v čele s Američanem Justinem Gatlinem koukali znovu na záda. Pro Bolta to byl ovšem pouze první korálek ze tří, na které si brousil zuby. I ty další ovšem bez větších obtíží přidal. Pořádného vyzyvatele nenalezl ve dvoustovce a ani společně s dalšími třemi jamajskými kolegy ve štafetě na 4 x 100 metrů.

Třicetiletý jamajský fenomén tak během dvanácti let sesbíral na Hrách devět zlatých. "Víc už toho fakt dokázat nemůžu. Dokázal jsem světu, že jsem největší. Proto jsem sem přijel a proto dělám to, co dělám. Tvrdě na tom celá léta pracuju, na tom, abych byl mezi těmi největšími," řekl Bolt, pro něhož by měla být olympiáda v Riu tou poslední. V příští sezoně chce totiž ukončit bohatou kariéru.

Pod pěti kruhy a v jeho případě ani v dalších závodech se už nepředstaví ani další legenda, která si podmanila Hry v Riu. Plavec Michael Phelps se vrátil k aktivnímu závodění, aby v Brazílii rozšířil už tak neuvěřitelnou medailovou sbírku, a podle očekávání se mu to podařilo.

Nepředvedl rekordní výkon jako v Pekingu, kde získal osm zlatých, ovšem zaplaval lépe než v Londýně před čtyřmi lety, kdy hlásil svůj první konec. Jednatřicetiletý Američan v Riu ovládl 200 metrů motýlek a polohově a štafety na 4 x 100 a 200 metrů volným způsobem a 4 x 100 metrů polohově. Vše završil stříbrem na 100 metrů motýlek.

Phelps tak Hry zakončil bilancí 5 zlatých a jedné stříbrné. Celkově pod pěti kruhy nasbíral neuvěřitelných 23 zlatých, tři stříbrné a dva bronzy. "Přesně takhle jsem chtěl skončit kariéru. Prožil jsem si svůj sen. To, že jsem vše dokázal završit na těchto Hrách, je zkrátka perfektní způsob, jak skončit," řekla při loučení plavecká legenda.

Podobně suverénní byla v Riu Phelpsova teprve devatenáctiletá krajanka Katie Ledecká, když z vody vylovila čtyři zlaté (200, 400 a 800 metrů volný způsob a štafeta 4 x 200 metrů volný způsob) a jednu stříbrnou medaili (4 x 100 metrů volný způsob). Na čtyřstovce a osmistovce k triumfům navíc přidala nový světový rekord.

Stejně zlatých jako Ledecká si z Ria odveze další člen americké výpravy, gymnastka Simone Bilesová. Teprve devatenáctiletá drobná závodnice se v Brazílii zapsala do historie, když jako čtvrtá gymnastka získala v současných disciplínách na olympiádě hned čtyři nejcennější medaile. Před ní se to povedlo pouze Věře Čáslavské, Larise Latyninové a Ecaterině Szabóové.

Američanka zahájila cestu za rekordem ve víceboji družstev. Poté už kralovala sama. Jako první ovládla individuální víceboj, další zlato přidala v přeskoku a vše vyvrcholilo triumfem na prostných. Bilesová uzmula ještě jeden cenný kov, a to bronz na kladině.

O přepsání kronik se postarala v Riu i Američanka Allyson Felixová, která se stala s devíti medailemi, z toho šesti zlatými, nejúspěšnější atletkou olympijské historie.

Před odletem do Brazílie měla třicetiletá Američanka na kontě šest cenných kovů. Na Hrách tak potřebovala uspět hned ve třech disciplínách, což se jí nakonec povedlo. V běhu na 400 metrů vybojovala stříbro, i když v cíli byla poněkud zklamaná. O sedm setin sekundy jí po skoku porazila Shaunae Millerová z Baham.

Štafeta na 4 x 100 a 400 metrů jí ovšem už přinesla zlatou radost a rovněž zápis mezi atletické legendy. "Je to pěkně šílené. Jsem za to vděčná," řekla o svém zápisu do historie.

Mezi legendy sportu vstoupila také japonská zápasnice Kaori Ičová, jež se stala první ženou, které se podařilo v individuální soutěži umístit na nejvyšším stupni na čtyřech Hrách za sebou. Vyrovnala se díky tomu takovým velikánům, jako jsou atleti Al Oerter či Carl Lewis nebo plavec Michael Phelps.

Japonka v kategorii do 58 kg neměla ve finále s Ruskou Valerií Koblovovou daleko od porážky, ovšem nakonec předvedla obrat a slavila velký triumf.

Je nám líto, video expirovalo.
Ičová získala v zápase čtvrté zlato ze čtvrtých Her

Zápis do historie v Riu zaznamenal rovněž britský jezdec Nick Skelton, když v 58 letech triumfoval v parkúru jednotlivců. Na svém kontě tak má nyní už dva nejcennější kovy, protože na Hrách v Londýně zvítězil v týmovém parkúru.

Skelton přitom před šestnácti lety po zlomenině dvou krčních obratlů málem přišel o život. Své zranění ovšem překonal a v Brazílii mohl s koněm Big Star po dramatickém souboji slavilt. "Byl jsem ve sportu dlouho. Bylo to úžasné, jsem šťastný. Je neuvěřitelné, že jsem to dokázal. Emotivní záležitost," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Skelton v 58 letech získal olympijské zlato

Britská výprava našla v Riu hrdinu také v osobě dráhového cyklisty Jasona Kennyho. Osmadvacetiletý rodák z Boltonu v Brazílii získal tři zlata a s celkovým počtem šesti nejcennějších kovů vyrovnal doposud nejúspěšnějšího britského sportovce pod pěti kruhy Chrise Hoye.

Kenny má po Riu na kontě kromě šesti zlatých také jednu stříbrnou, tedy přesně stejnou sbírku jako Hoy. Britský reprezentant dokázal pozlatit na brazilských Hrách všechny tři starty, radost si vychutnal v týmovém a individuálním sprintu a keirinu.

Co do počtu medailí je před touto dvojicí díky jedné zlaté z Ria v týmové stíhačce jiný cyklista Bradley Wiggins. Ten si dosud pověsil na krk pětkrát zlato, jednou stříbro a dvakrát bronz.

Na olympiádu v Riu bude vzpomínat s láskou i Danuta Kozáková, jež se stala královnou rychlostní kanoistiky. Devětadvacetiletá maďarská kajakářka byla ve vítězné lodi v každé ze svých disciplín a Hry zakončila s bilancí tří zlatých.

Kozáková už před brazilskou olympiádou měla na kontě jedno stříbro z Pekingu a dvě zlata z Londýna. V Riu však zazářila ještě více. Na půlkilometrové distanci triumfovala v singlkajaku, deblkajaku a také čtyřkajaku. "Samozřejmě, že jsem velmi šťastná. Myslím ale, že potřebuji nějaký čas, abych tomu všemu uvěřila," prohlásila šťastná Maďarka.

Je nám líto, video expirovalo.
Na 200 m kralovala Carringtonová, deblkajakům Maďarky

Mezi velké postavy už skončené olympiády je potřeba zařadit ještě také dva další sportovce. Brit Mo Farah se stal teprve druhým atletem historie, který dokázal obhájit zlato na distanci pět i deset kilometrů. V minulosti se to povedlo jen finské legendě Lassemu Virénovi, který vládl na Hrách v Mnichově v roce 1972 a o čtyři roky později v Montrealu.

Jamajčance Elaine Thompsonové se pak podařilo jako první ženě od roku 1988, kdy podobný počin předvedla Američanka Florence Griffithová-Joynerová, získat sprinterský double na stovce i dvoustovce. K tomu ještě přidala stříbro ze štafety na 4 x 100 metrů.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články