Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Brazilci získali doma vytoužené zlato, v rozstřelu rozhodl Neymar

Rio de Janeiro - Fotbalisté Brazílie poprvé v historii vyhráli olympijský turnaj. Domácí reprezentace ve finále remizovala v základní hrací době i po prodloužení s Německem 1:1 a v rozstřelu zvítězila 5:4. Rozhodující penaltu proměnil Neymar. Bronz získala Nigérie, která si poradila 3:2 s Hondurasem.

Slavící Neymar
zdroj: Reuters autor: Bruno Kelly

Brazílii na Maracaná poslal do vedení z přímého kopu v 27. minutě kapitán Neymar svým čtvrtým gólem na turnaji. "Kanárci" v dosavadních zápasech nedostali ani gól, ale teď je dvakrát zachránilo břevno při střelách Brandta a Svena Bendera.

Po hodině hry vyrovnal německý kapitán Meyer, který využil zaváhání domácí obrany. V normální hrací době ani v prodloužení další branka nepadla a zápas musel rozhodnout penaltový rozstřel.

V něm jako jediný neuspěl v poslední sérii střídající Petersen, brankář Weverton jeho úmysl vystihl a Neymar vzápětí rozjásal celou hostitelskou zemi. Získala v Riu šestou zlatou medaili, tu, po níž toužila vůbec nejvíc.

Brazílie si na olympiádě zahrála o zlato počtvrté, ale v letech 1984, 1988 a 2012 vždy prohrála. Na kontě má také dva bronzy. Německo ve svém prvním finále rovněž usilovalo o první triumf pod pěti kruhy, na Hrách dosud dvakrát obsadilo třetí místo.

Neymar neskrýval svou radost. "Je to jedna z nejlepších věcí v mém životě. Včera nás kritizovali, tohle je naše odpověď," připomněl ostrá slova, jež zaznívala na adresu týmu po bezbrankových remízách s JAR a Irákem v úvodu turnaje.

Brazilský kouč Rogerio Micale chválil svůj tým: "Měli jsme tady velmi nadšené, profesionální a technické hráče. Odcházím s pocitem splněné povinnosti." Ani jeho německý protějšek však nebyl smutný. "Samozřejmě jsme chtěli zlato. Ale není to vůbec hořký moment. Chlapci tady překvapili a odcházejí jako vítězové," řekl německý trenér Horst Hrubesch, pro něhož to byl poslední zápas na lavičce.

Na výhře Nigérie nad Hondurasem v utkání o třetí místo se dvěma góly podílel Umar Sadiq, který se prosadil v 34. a v 56. minutě, kdy po gólu Amina Umara zvýšil na 3:0. Honduras dokázal zápas zdramatizovat, když v 71. minutě snížil Anthony Lozano a čtyři minuty před koncem Marcelo Pereira. Na vyrovnání už ale síly nenašel.

Nigérie tak zkompletovala olympijskou sadu medailí z fotbalového turnaje, když v roce 1996 získala zlato a v roce 2008 stříbro. Honduras naopak při čtvrté účasti na Hrách na premiérovou medaili nedosáhl, čtvrté místo je však jeho nejlepším výsledkem.

Fotbal - muži:

Finále: Brazílie - Německo 1:1 (1:0), na penalty 5:4
Branky: 27. a rozhodující penalta Neymar - 59. Meyer. Penalty proměnili: Augusto, Marquinhos, Rafinha, Luan, Neymar - Ginter, Gnabry, Brandt, Süle. Neproměnil: Petersen. Rozhodčí: Faghaní - Sochadan, Mansúrí (Írán). ŽK: Zeca, Almeida - Selke, Promel, S. Bender, Süle. Diváci: 70 000.

O 3. místo: Nigérie - Honduras 3:2 (1:0)
Branky: 34. a 56. Sadiq, 49. Umar - 71. Lozano, 86. Pereira.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články