Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vrcholy 14. dne OH: Boltův hattrick hattricků a nadějný čtyřkajak

Rio de Janeiro – Usain Bolt zvítězil se svými kolegy ve sprinterské štafetě a pozlatil se podeváté. Američtí basketbalisté se ve svém šestnáctém olympijském finále postaví proti Srbům. Brazilské fotbalistky nevybojovaly ani bronz. Zlato slaví pozemní hokejistky Velké Británie. Čtyřkajak Havel, Trefil, Dostál, Štěrba, který obhajuje bronzové medaile z Londýna na trati 1000 metrů, suverénně vyhrál rozjížďku a postoupil přímo do sobotního finále. V bojích o medaile se představí i deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák. Anežka Drahotová vydřela v chůzi na 20 kilometrů desáté místo.

Usain Bolt podeváté zlatý
zdroj: Reuters autor: David Gray

Bolt získal deváté olympijské zlato. Po triumfech na 100 i 200 metrů donesl na prvním místě do cíle štafetový kolík také v závodu na 4 x 100 metrů. S odstupem 33 setin za jamajskou štafetou doběhli na druhém místě Japonci, po diskvalifikaci čtveřice USA získali bronz Kanaďané. Devět zlatých olympijských medailí dosud v atletice získali pouze finský vytrvalec Paavo Nurmi a americký sprinter a dálkař Carl Lewis.

Cheruiyotová oplatila porážku Ayanaové

K překvapení došlo v běhu na pět kilometrů žen. Keňská vytrvalkyně Vivian Cheruiyotová vyhrála v olympijském rekordu 14:26,17. Za čtyřnásobnou mistryní světa skončila na druhém místě její krajanka Hellen Obiriová, až třetí byla vítězka dvojnásobné trati Almaz Ayanaová z Etiopie.

Drahotová se vešla do desítky

Jednadvacetiletá Drahotová dorazila do cíle se ztrátou dvou minut a osmi sekund za vítěznou Liou Chung z Číny (1:28:35), jež olympijský primát přidala k titulu mistryně světa. Chodecký maraton na 50 km se stal kořistí úřadujícího mistra světa Mateje Tótha, díky němuž slovenská výprava získala v Riu druhé zlato. Čech Lukáš Gdula byl diskvalifikován.

Kodedové pětiboj nevyšel podle představ

Moderní pětibojařka Barbora Kodedová obsadila v olympijském závodě po pokaženém parkúru 26. příčku. Zlato překvapivě získala Australanka Chloe Espositová.

Čtyřkajak má nadějné vyhlídky

Nad výkonem českého čtyřkajaku se vznášel otazník, neboť Havel měl od středy střevní problémy a nebylo jasné, v jaké formě bude. Třetí posádka z loňského mistrovství světa však druhé rozjížďce kralovala od startu do cíle.

Brazilské fotbalistky nemají ani bronz

Bez medaile skončily před domácím publikem brazilské fotbalistky. V duelu o třetí místo podlehly 1:2 Kanaďankám, které tak obhájily bronzové medaile. Brazilky naopak vyšly podruhé za sebou naprázdno. Ze zlata se radují po vítězství 2:1 nad Švédskem Němky.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih finále fotbalistek: Švédsko - Německo

Britské pozemkářky ukončily vládu Nizozemska

Britské pozemkářky jsou poprvé v historii olympijskými vítězkami. Ve finále porazily v duelu neporažených soupeřů Nizozemsko po penaltovém rozstřelu. Zápas skončil nerozhodně 3:3, nizozemské obhájkyně prvenství pak prohrály na penalty 0:2 a přišly o možnost ovládnout Hry potřetí za sebou.

Asijská nadvláda v badmintonu narušena

Španělka Carolina Marinová se stala první evropskou badmintonistkou, která získala olympijské zlato. V Riu potvrdila roli úřadující mistryně světa a nejvýše nasazené hráčky a ve finále porazila 2:1 na sety Sindhu Pusarlaovou z Indie.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam badmintonu: semifinále (M) a finále (Ž)

Dokonalé ruské akvabely a osmapadesátiletý britský hrdina

Týmovou soutěž v synchronizovaném plavání vyhrály popáté za sebou ruské akvabely. Premiérový úspěch naopak zaznamenal osmapadesátiletý jezdec Nick Skelton, který při sedmém startu pod pěti kruhy vyhrál jako první Brit parkúr jednotlivců.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam synchronizovaného plavání týmů
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články