Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Marinová ukončila nadvládu Asiatek. Jako první evropská badmintonistka slaví zlato

Rio de Janeiro – Nadvláda Asiatek nad ženským olympijským badmintonem je u konce. Postarala se o to Španělka Carolina Marinová, jež potvrdila roli úřadující mistryně světa a nejvýše nasazené hráčky a ve finále porazila 2:1 na sety Sindhu Pusarlaovou z Indie. Bronz získala Japonka Nozomi Okuharaová, jejíž čínská soupeřka Li Süe-žuej k zápasu o bronz nenastoupila.

Slavící španělská badmintonistka Carolina Marinová
zdroj: REUTERS autor: Alkis Konstantinidis

Číňané Fu Chaj-feng, Čang Nan zdolali ve finále mužské čtyřhry pár V Shem Goh, Wee Kiong Tan z Malajsie 2:1 a získali pro svou zemi první badmintonové zlato v Riu. Před čtyřmi lety Číňané vybojovali všech pět zlatých medailí, letos uspěli zatím v prvním ze čtyř skončených turnajů. Soupeře připravili o šanci získat pro Malajsii historicky první olympijské zlato.

Třiadvacetiletá Marinová startovala už na olympijských hrách v Londýně, ale tehdy jako mladičká skončila ve skupině. Turnajem v Riu de Janeiro procházela bez zaváhání, poprvé ztratila set až ve finále. Úvodní sadu boje o titul prohrála 19:21, další sety ale vyhrála hladce 21:12 a 21:15.

Badminton je na olympijských hrách od roku 1992. Ženskou dvouhru vyhrávaly dosud výhradně hráčky z Asie. Po Susi Susantiové z Indonésie a Pang So-hjon z Koreje od OH v Sydney v roce 2000 triumfovaly pouze Číňanky.

Fu Chaj-feng získal zlato už před čtyřmi lety v Londýně, kdy s ním ještě tvořil pár Cchaj Jün. Ani Čang Nan se z nejcennějšího olympijského kovu neraduje poprvé, v Londýně vyhrál mix s Čao Jün-lej, s níž už letos v Riu vybojoval bronz.

V dramatickém mužském semifinále vyřadil Lee Chong Wei z Malajsie Číňana Lin Dana, který ho v Pekingu i v Londýně porazil v olympijském finále. Tradičního rivala udolal 22:20 v rozhodujícím třetím setu. "Myslím, že je to poprvé, co jsem porazil Lin Dana na velké soutěži," řekl šťastný vítěz.

Po zápase se třiatřicetiletý Lee Chong Wei radoval, jako kdyby vyhrál titul. K tomu ale bude muset zdolat ještě jednu čínskou překážku, jeho finálovým soupeřem bude bronzový medailista z Londýna Čchen Lung. S tím malajský badmintonista prohrál ve finále loňského mistrovství světa.

Badminton:

Ženy: 

Dvouhra - finále: Marinová (Šp.) - Pusarlaová (Indie) 2:1 (-19, 12, 15), o 3. místo: Okuharaová (6-Jap.) - Li Süe-žuej (3-Čína) bez boje.
Muži:

Dvouhra - semifinále: Lee Chong Wei (1-Malaj.) - Lin Dan (3-Čína) 2:1 (-15, 11, 20), Čchen Lung (2-Čína) - Axelsen (4-Dán.) 2:0 (14, 15).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy