Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

V házené vítězili favorité, skupiny ovládli Chorvaté a Němci

Rio de Janeiro – Olympijský turnaj házenkářů dospěl k závěrečným duelům ve skupinové fázi. Bitvy o vítězství v jednotlivých skupinách svedli na dálku Chorvaté s Francouzi a Němci se Slovinci. Všechny zmíněné země potvrdily role favoritů a své utkání dovedly do vítězného konce. O postupujících z prvního místa proto rozhodla až bilance vzájemných zápasů.

Chorvat Karačič střílí na branku Tuniska
zdroj: REUTERS autor: Chris Helgren

V úvodním utkání dne narazilo Slovinsko na nepříjemné Poláky. Slovinci potřebovali zvítězit, pokud chtěli pomýšlet na první místo ve skupině. První poločas duelu byl ještě vyrovnaný, o čemž svědčilo i skóre 13:13, po změně stran však favorizovaný celek přidal a soupeře přetlačil o pět branek. Ani konečný výsledek 25:20 nicméně Slovinsku první místo ve skupině B nezajistil.

Na vedoucí pozici se vrátili Němci, kteří si poradili s Egyptem. Už po první půli vedli o tři branky a náskok poté zdvojnásobili na konečných 31:25. Ve čtvrtfinále se naši západní sousedé střetnou s Katarem, Slovince čekají Dánové.

Házenkáři ze severu Evropy totiž prohráli s Francií a obsadili třetí příčku ve skupině A. Reprezenanti Les Bleus přehráli dánské protivníky 33:30 a mohou se tak ve čtvrtfinále těšit na domácí Brazilce, kteří podlehli Švédsku 19:30.

Chorvaté před utkáním s Tuniskem věděli, že jim jakékoli vítězství zaručí první místo ve skupině A. Úlohu jednoznačného favorita naplňovali od úvodních minut. Rychle si vypracovali pětigólový náskok, který během první půle postupně navyšovali. Do kabin odcházeli s vedením 25:10, čímž prakticky rozhodli o osudu celého střetnutí.

Druhá půle už se víceméně pouze dohrávala a diváci čekali, zdali svěřenci Željko Babiče překonají olympijský rekord v počtu vstřelených gólů. Nakonec za maximem pod pěti kruhy zaostali o tři přesné zásahy, což jim ovšem příliš vadit nemuselo. Základní skupinu vyhráli a ve čtvrtfinále změří síly s Polskem.

Poslední postupovou příčku obsadil Katar, neboť v přímém souboji zdolal Argentinu 22:18. Stříbrní medailisté z loňského světového šampionátu během duelu ani jednou neprohrávali a zajistili si vstupenku do vyřazovací části olympijského turnaje. Mužstvo plné naturalizovaných hráčů táhl zejména pětigólový střelec Memisevič. Spolehlivý výkon podal také brankář Šarič, jenž k vítězství přispěl několika excelentními zákroky.

Házená - muži:

Skupina A:

Francie - Dánsko 33:30 (17:16)

Chorvatsko - Tunisko 41:26 (25:10)

Katar - Argentina 22:18 (12:9)

Skupina B:

Polsko - Slovinsko 20:25 (13:13)

Německo - Egypt 31:25 (15:12)

Švédsko - Brazílie 30:19 (16:10)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články