Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Fuksa si před odletem do Ria přál lepší závodní podmínky

Praha - Martin Fuksa, evropský a světový šampion v rychlostní kanoistice, není zatím podle dostupných zpráv příliš nadšený z podmínek v laguně Rodriga de Freitase, kde se veslaři zatím potýkají v soutěžích se silným bočním větrem a vlnami. Fuksa se přesto těší na olympijskou atmosféru při své premiérové účasti, v níž bude patřit mezi medailové naděje české výpravy.

Martin Fuksa
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Jsem rád, že už letím. Zatím se hlavně těším a nemyslím na žádný závod. Sleduji fotky na sociálních sítích a líbí se mi. Už tam chci být a taky postovat," uvedl Fuksa před odletem.

Zatímco záběry z olympijské vesnice a sportovišť si prohlíží pilně, těm z veslařských závodů se snažil moc nevěnovat. "To, co se tam děje, je úplně šílené. Doufám, že při našich závodech to tak nebude. Samozřejmě tomu ale nemůžu poručit," řekl třiadvacetiletý nástupce dvojnásobného olympijského vítěze Martina Doktora.

Z velkých vln nemá Fuksa radost i proto, že se mu v extrémních podmínkách příliš nedaří. "Všechny závody, které jsem jel ve vlnách, se mi nepodařily. Proto to nechci sledovat, nejsem závodník na tyhle podmínky. Doufám a modlím se, že počasí bude lepší a vlny nebudou," přiznal stříbrný medailista na kilometrové trati z loňského světového šampionátu v Miláně.

Výhodou rychlostních kanoistů by mělo být, že závodí na kratší trati než veslaři. A nejhorší podmínky v minulých dnech v Riu panovaly v první části trati, na které oni nepojedou. "Koukal jsem na rozjížďku Ondry Synka a mezi 1500 a 1000 metry to bylo šílené. Doufal jsem jen, že od kiláku to bude lepší, a bylo. Finiš byl téměř bez vln. Snad to bude v pohodě a ten nahoře bude stát při mně," řekl Fuksa.

Nervózní před odletem nebyl. "To teprve přijde se závody. Teď je to v pohodě a převládá chuť to tam vidět. Bude to moje první olympiáda, na závody zatím nemyslím," uvedl Fuksa, jenž již dříve přiznal, že před velkými závody špatně spí. "Přemýšlel jsem nad tím, co s tím udělat, a asi to k tomu bude patřit, že se třeba úplně skvěle nevyspím. Neřeším to," pousmál se.

Program rychlostních kanoistů odstartuje v Riu v pondělí 15. srpna, do té doby bude Fuksa stoprocentně aklimatizovaný. "Byl jsem tam minulý rok na podzim na testovacích závodech a tehdy jsme přijeli tři dny před závody. Po časovém posunu budu závodit ve dvě tři hodiny odpoledne českého času, což není tak hrozný. Za týden bych se měl zaklimatizovat úplně v pohodě," uvedl Fuksa, který si loni stihl i prohlédnout všechny památky ve městě. "Takže teď se budu soustředit jen na závody," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články