Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Vrcholy 3. dne OH: Střelba staršího borce Kosteleckého a fantastičtí japonští gymnasté

Rio de Janeiro – Olympijské soutěže postupují a některé sporty se blíží ke svému finále, mnozí sportovci naopak už mají své vystoupení za sebou. To je případ Davida Kosteleckého, jehož pátá a zřejmě poslední účast na Hrách vyústila ve čtvrtou příčku v trapu. Z českých sportovců se dařilo Petře Kvitové – ovšem na rozdíl od jejích krajanek a tenisových kolegyň, a také plážových volejbalistek Markéty Slukové a Barbory Hermannové. Výtečnou podívanou nabídlo finále gymnastického víceboje družstev, v němž zvítězili japonští závodníci, a plavecké finále na 100 m prsa, v němž se střetly Lilly Kingová a Julia Jefimovová.

David Kostelecký
zdroj: Reuters autor: Edgard Garrido

Kostelecký závodil o bronz, neúspěšně

Čeští sportovci byli poprvé na Hrách reálně ve hře o medaili. Nejstarší tuzemský účastník olympiády David Kostelecký se v trapu prostřílel až do boje o bronz, ve kterém ovšem nestačil na Brita Edwarda Linga, jemuž podlehl 9:13. Na své poslední olympiádě tak Kostelecký dosáhl čtvrtého místa.

S tím nejprve příliš spokojen nebyl. "Mrzí mě to, samozřejmě, ale musím to zase hodnotit tak, že jsem do finále šel s nejmenším nástřelem, takže jsem se posunul z šestého místa na čtvrté. Kluci stříleli celý den lépe, takže to dopadlo, jak mělo. Zasloužili si to," prohlásil. "Tak já už jsem starší borec," glosoval svůj výsledek.

Japonská sportovní gymnastika se vrátila na olympijský trůn

Byli hlavními favority a svou úlohu sehráli perfektně. Japonská pětice ve složení Kohej Učimura, Kenzo Širaj, Kodži Jamamura, Ryohej Kato a Jusuko Tanaka cvičila jasně nejlépe a v celkovém součtu porazila druhé Rusy téměř o tři body. Po dvanácti letech tak Japonsko slaví zlatou medaili ve víceboji družstev. Naopak jen s bronzem se musí spokojit obhájci z Pekingu a Londýna Číňané.

Japonsko rozhodlo v prostné, kterou mají ve srovnání s konkurenty obtížnější, a soutěž zakončilo s výkonem 274,094 bodu. Po nevyvedené kvalifikaci, v níž skončili až čtvrtí, tak Japonci ve finále předvedli excelentní podívanou a jsou zaslouženými krály gymnastických družstev.

Kohej Učimura
zdroj: Reuters autor: Dylan Martinez

Tenis: Jedna Češka dál, druhé dvě pryč

Posledním zástupcem českého tenisu na Hrách ve dvouhře zůstává Petra Kvitová, která s elegancí prošla přes Caroline Wozniackou 6:2 a 6:4. Její soupeřkou pro čtvrtfinále bude na brazilských kurtech Jekatěrina Makarovová, na niž nemá lichotivé vzpomínky   Ruska ji totiž vyřadila před měsícem z Wimbledonu.

Osmifinále si naopak nezahraje Lucie Šafářová, která duel s Belgičankou Kirsten Flipkensovou skrečovala. Šafářová zůstává v péči lékařů a český tým doufá, že bude schopna absolvovat čtyřhru s Barborou Strýcovou. Ta už z dvouher taktéž vypadla, když nestačila na italskou favoritku Saru Erraniovou dvakrát 2:6.

Druhý neúspěch za sebou mají plážové volejbalistky

Ani při druhém představení na pláži Copacabana se českému páru Markéta Sluková, Barbora Hermannová nedařilo. Se španělskou dvojicí Elsa/Liliana prohrály 2:0 po setech 15:21 a 19:21. O postup do vyřazovacích bojů se tak utkají v přímem souboji s Argentinkami Gallayová/Klugová.

Plavecký bazén viděl česká selhání a souboj Kingová vs. Jefimovová

Simona Baumrtová, někdejší velký talent českého plavání, zatím v Riu bůhvíjaké výsledky nepředvádí. Po nezdaru na znakařské stovce neuspěla ani v polohovém závodě na 200 metrů, ve kterém znovu nepřekonala bránu rozplaveb (36. místo) – hůře na tom byly jen čtyři plavkyně. Na stejné trati se nedařilo ani Barboře Závadové (21. místo), z rozplaveb nepostoupila ve své olympijské premiéře taktéž Barbora Seemanová na 200 m volně (31. místo).

Z finálových soubojů lze vypíchnout souboj Lilly Kingové s Julijí Jefimovovou na 100 m prsa, který vyzněl pro americkou plavkyni. Ta se po dohmatu se svou soupeřkou, která dohmátla jako druhá, odmítla vůbec pozdravit – šlo o reakci na dvojnásobnou dopingovou minulost Rusky, která by podle mnohých na Hrách vůbec neměla být.

Kingová zároveň po závodu vztyčila ukazováček na oplátku Jefimovové, která po semifinále stejným způsobem poukazovala na fakt, že do finále šla s nejrychlejším časem. "Vztyčuje ukazováček na znamení, že je jednička, a přitom byla usvědčená z dopingu... Nejsem její fanoušek," prohlásila ihned po závodě Kingová.

Austrálie vyhrála ragbyové finále  první po více než 90 letech

O zlaté medaile – první po 92 letech – se v Brazílii utkaly ragbistky velmocí tohoto sportu. Navrch měly nakonec Australanky, které porazily ve finále gigantů Nový Zéland 24:17. Týmu All Blacks k vítězství nepomohl ani tradiční bojový tanec haka. Bronz vybojovaly Kanaďanky, které deklasovaly Britky 33:10.

Srbští pólisté zatím v Riu tápou ve tmě

Dva zápasy, dvě remízy – jestli s něčím před OH srbští pólisté nepočítali, pak s tím, že budou mít na turnaji problém zvítězit v utkáních s průměrnými soupeři. Po překvapivé remíze s Maďarskem si úřadující mistři světa i Evropy rozdělili body i s Řeckem, které navíc dlouho mělo k vítězství blíže. Až v závěru se Srbové zvedli a dotáhli utkání alespoň k remíze 9:9. Na turnaji ale zatím rozhodně zaostávají daleko za očekáváním.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy