Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Kvitová pomstila Hradeckou, Šafářová skrečovala a končí i Strýcová

Rio de Janeiro – Olympijské prostředí jí podle vlastních slov dodává speciální energii a Petra Kvitová to zatím ukazuje i na kurtech. České tenistce se v Riu de Janeiro zadařilo také ve druhém kole proti Dánce Caroline Wozniacké, kterou porazila ve dvou setech 6:2 a 6:4. Pomstila tak kamarádku Lucii Hradeckou, která s ní prohrála den před tím. Osmifinále si naopak nezahraje Lucie Šafářová, jež duel s Belgičankou Kirsten Flipkensovou skrečovala, ani Barbora Strýcová, která podlehla Italce Saře Erraniové 2:6, 2:6. 

O postup do čtvrtfinále se utká Kvitová s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou, s níž nedávno prohrála ve 2. kole Wimbledonu. "Od začátku to bylo strašně obtížné, což jsem i předpokládala. Celý zápas byl o tom, kdo převezme iniciativu a bude tlačit. Carolina spíše běhá a čeká na chybu soupeřky, tak jsem se snažila být ta, co určuje tempo hry. To se mi povedlo," řekla po utkání česká tenistka.

Kvitová po jednoznačné výhře v prvním kole vstoupila jako uragán také do druhého utkání. Ujala se vedení 4:0 a teprve pak jí začala Dánka sekundovat. Díky brejku snížila na 2:4, ale Kvitová si s přispěním vítězných returnů vzala ztracené podání zpět a úvodní set vyhrála 6:2.

Vyhlášená obranářka Wozniacká se ve druhé sadě častěji pokoušela útočit, ale v klíčových momentech vyrovnaného utkání měla česká tenisová jednička navrch. Ujala se vedení 5:2 a podávala na postup. Vypracovala si mečbol, jenže její volej při něm skončil v síti.

Pak udělala dvojchybu a Wozniacká úspěchem v dlouhé výměně protáhla zápas. Napodruhé ale Kvitová utkání dopodávala čistou hrou, když Dánka zkazila poměrně snadný volej. "Když servírujete za 5:2, tak soupeřka nemá co ztratit a uvolní se. To dělala i Carolina, jež do toho začala více švihat. Já naopak trochu zatuhla. Za stavu 5:4 po výměně míčů jsem si už ale věřila více," zhodnotila Kvitová.

"Proměněný mečbol jsem si zasloužila spíše za bojovnost," usmála se. "Konec zápasu byl vyhecovaný a bylo to o kousek. Takové chvíle by mě v tom zápase mohly posunout dál i mě zocelit," uvedla.

Přeje si konečně udělat delší šňůru výher. "Pořád v to doufám, že se to jednou zlomí, a ráda bych, kdyby to bylo tady. Myslím si, že zatím předvádím dobrou hru, a výhry za sebou mi dodávají sebevědomí," řekla turnajová jedenáctka, která letos tři zápasy po sobě vyhrála jen na turnajích v Indian Wells a ve Stuttgartu.

Poprvé hrála zápas na centrkurtu, na kterém o den dříve vypadl první hráč světa Srb Novak Djokovič. "Hrálo se mi na něm hezky. Trénovala jsem tam před pár dny s Kerberovou a bylo to super. A dneska taky tak," usmála se.

Šafářová musela ze zápasu odstoupit

Lucie Šafářová má střevní problémy od soboty. První kolo ještě zvládla a společně s Barborou Strýcovou se v neděli radovala z překvapivé deblové výhry nad sestrami Williamsovými. Dnes zažívala úplně jiné pocity. První set s Flipkensovou prohrála 2:6 a pak si zavolala na kurt lékařku. Po konzultaci zápas vzdala.

"Už před prvním zápasem to nebylo úplně ono, ale vyhrála, i když byla hodně unavená. V neděli šla na debla proti Williamskám rovnou bez rozehrávky, ale ve čtyřhře nemusela tolik běhat," řekl šéf českých tenistů v Riu Petr Pála.

V noci na pondělí podle jeho slov tenistka skoro nespala a usnula až nad ránem. Do zápasu s Flipkensovou nastupovala s tím, že to zkusí. "Sama to říkala, že to vidí blbě, daleko hůř než na první zápas. Samozřejmě je to škoda, protože šanci ve druhém kole proti Flipkensové měla velice slušnou. Tak to ale prostě je," řekl Pála. Šafářová je v péči lékařů a Pála doufá, že na úterní čtyřhru bude připravená. "Věřím, že hrát budou a potvrdí včerejší skvělý výsledek," dodal Pála. 

Končí i Strýcová

Zápas pod pěti kruhy potvrdil, že třicetileté Strýcové se proti o rok mladší Italce nedaří. Během deseti let společného střetávání nad ní vyhrála pouze jeden zápas před osmi lety a zbylých sedm prohrála. Česká tenistka sice nedostala "kanára" tak jako letos v únoru ve finále v Dubaji, i tak měl ale duel stejnou vítězku jako v posledních pěti utkáních.

Je nám líto, video expirovalo.
Šafářová skrečovala dvouhru kvůli střevním potížím

"Mně se proti Sáře hraje hrozně špatně. Moje hra na tu její neplatí. Je v tom lepší. Moc mě to mrzí, protože jsem na olympiádě chtěla hrát co nejdéle. Nepovedlo se, ale nechala jsem tam úplně všechno," uvedla Strýcová. "Výsledek vypadá hrůzostrašně, ale gamy byly vyrovnané. Párkrát jsem vedla 40:15, což jsem měla dotáhnout. Pak by se zápas mohl vyvíjet jinak," doplnila. 

Strýcová zůstala ve hře už jen v deblu, v němž v prvním kole spolu s Lucií Šafářovou šokovaly vítězstvím nad sestrami Venus a Serenou Williamsovými. 

Poslední česká zástupkyně v singlu Kvitová se ve třetím kole utká v úterý přibližně v 16:00 s Ruskou Jevgenií Makarovovou. Čtvrtfinálovou soupeřkou české jedničky může být první hráčka světa Serena Williamsová, která den po nezdaru ve čtyřhře zvládla utkání s nepříliš oblíbenou soupeřkou Alizé Cornetovou. Francouzku, s kterou prohrála čtyři z dosavadních sedmi zápasů, zdolala 7:6 a 6:2. 

Djokovič v Riu dohrál, vypadl i ve čtyřhře

Turnaj definitivně skončil pro světovou jedničku Srba Novaka Djokoviče, který po překvapivém vyřazení v prvním kole dvouhry spolu s Nenadem Zimonjičem vypadl i ve čtyřhře.

Djokovič v neděli nečekaně dohrál v prvním kole singlu, když ho ve dvou setech přehrál Argentinec Juan Martín del Potro. Ve čtyřhře dnes byli nad síly srbské dvojice třetí nasazení domácí Marcelo Melo a Bruno Soares ve druhém kole. Do mixu Djokovič nezasáhne. Jedinou olympijskou medailí nejúspěšnějšího tenisty současnosti tak zůstává bronz z Pekingu 2008. 

Tenis:

Ženy:

Dvouhra - 2. kolo: Kvitová (11-ČR) - Wozniacká (Dán.) 6:2, 6:4, Puigová (Portor.) - Pavljučenkovová (14-Rus.) 6:3, 6:2. Kerberová (2-Něm.) - Bouchardová (Kan.) 6:4, 6:2, Keysová (7-USA) - Mladenovicová (Fr.) 7:5, 6:7 (4:7), 7:6 (7:5), Kuzněcovová (8-Rus.) - Niculescuová (Rum.) bez boje, Suárezová (9-Šp.) - Konjuhová (Chorv.) 7:6 (7:5), 6:3, Kasatkinová (Rus.) - Čeng Saj-saj (Čína) 6:1, 6:4, Erraniová (It.) - Strýcová (16-ČR) 6:2, 6:2, Nišikori (4-Jap.) - Millman (Austr.) 7:6 (7:4), 6:4.

Muži:

Dvouhra - 2. kolo: Martin (SR) - Kohlschreiber (13-Něm.) bez boje. Bautista (10-Šp.) - Lorenzi (It.) 7:6 (7:2), 6:2, Daniel (Jap.) - Edmund (Brit.) 6:4, 7:5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy