Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Gebas s Prskavcem postoupili do semifinále vodního slalomu

Rio de Janeiro – Kanoisté Vítězslav Gebas s Jiřím Prskavcem postoupili ve svých kategoriích do semifinále vodního slalomu. Zatímco Gebas si semifinále zařídil až čtrnáctým místem, které bylo poslední postupové v kategorii C1, Prskavec si postup v K1 pojistil už první jízdou a celkově skončil sedmý. Semifinálové závody jsou na programu v úterý 9. srpna.

Vítězslav Gebas
zdroj: Reuters autor: IVAN ALVARADO

Prskavec byl v první kvalifikační jízdě třetí. Měl rychlejší čas než vítěz kvalifikace Giovanni de Gennaro, ale kvůli dvousekundové penalizaci za dotek branky za ním zaostal o 1,86 sekundy. Ve druhé jízdě Prskavec už při jistotě postupu riskoval, musel se vrátit do jedné z branek a ztratil.

"Rozhodující to bude ve středu," poukázal Prskavec na termín semifinále a případného finále. "Chtěl jsem si vyzkoušet jízdu na riziko a nějaké kombinace," vysvětlil.

Gebas v první jízdě ztratil spoustu času, když se musel vracet do jedné z branek. Po prvním kvalifikačním kole byl čtrnáctý, ale na začátku druhého se před něj dostalo několik soupeřů. Na startu druhé jízdy tak věděl, že se musí zlepšit, aby postoupil.

Navzdory několika zaváháním a těsným průjezdům předvedl čistou jízdu a svůj výkon vylepšil o více než sedm sekund. Časem 102,78 se dostal o 2,05 sekundy před Kanaďana Camerona Smedleyho, který byl patnáctý. Dvaatřicetiletý Gebas, který se poprvé v kariéře probojoval na olympijské hry, ztratil na nejrychlejšího Tasiadise 10,55 sekundy.

"Kdo mě zná, tak ví, že já ty kvalifikace takhle mám. Nesedí mi, když nemůžu jet naplno a musím to trochu jistit, abych neudělal nějaký větší kiks," řekl po dramatu Gebas. "Dole to byla spíš obrovská úleva než nějaká velká radost. Ale v semifinále už to bude dobré, pojedu si to svoje tempo," prohlásil.

Semifinále a finále kanoistů se na kanále v Riu de Janeiro uskuteční v úterý 9. srpna.

Kanoistika - vodní slalom:

Muži: K1 - kvalifikace: 1. De Gennaro (It.) 86,85 (0 tr. sekund), ...7. Prskavec (ČR) -1,86 (2). C1 - kvalifikace: 1. Tasiadis (Něm.) 92,23 (0), ...14. Gebas (ČR) -10,55 (0).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články