Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Favoritky nezaváhaly. Brazilky, Rusky i Američanky si zajistily hladká vítězství

Rio de Janeiro – Bezproblémový start si na začátek olympijského turnaje zajistily největší favoritky volejbalového olympijského turnaje. Brazilky ve třech setech smetly Kamerun, Spojené státy zase přejely Portoriko a Rusky deklasovaly Argentinu. Překvapivě naopak prohrály Číňanky, které v pěti setech padly s Nizozemkami.

Utkání Čína–Nizozemsko
zdroj: imago sportfotodienst

Domácí Brazilky, které na olympiádě obhajují zlato z Londýna i Pekingu, si od začátku šly proti outsiderovi z Kamerunu za jasným vítězstvím. Nováček na olympijském turnaji v prvním setu obdržel výprask 14:25, a i když v druhém setu s Brazilkami držel krok, zlomový bod se mu získat nepodařilo. Kameruňanky pak ztratily jednoznačně i třetí sadu 13:25 a po hladké porážce 0:3 mohou o svém prvním úspěchu snít do příštího zápasu proti Japonsku.

Největší soupeř Brazilek na olympijském turnaji z USA do turnaje rovněž vstoupil bez problémů. Američanky, které v Londýně i Pekingu prohrály ve finále právě s hostitelkami letošních Her, vstoupily do turnaje rovněž rázným způsobem. Na úvod si poradily s Portorikem po podobném průběhu jako právě Brazilky – jednoznačný první set, vyrovnaná druhá sada a znovu jasný závěrečný set – a vyhrály 3:0.

Naopak překvapivou prohru zaznamenaly Číňanky. Stříbrný tým z uplynulého mistrovství světa prohrál s Nizozemkami, které na minulé olympiádě vůbec nefigurovaly a na světovém šampionátu také příliš nezářily. Oranjes ale nyní mohou reálně pomýšlet alespoň na čtvrtfinále, když v úvodní dramatické pětisetové bitvě porazily Čínu 3:2.

Číňanky mířily za vítězstvím, když vedly 2:1 a ve čtvrté sadě 17:16, jenže zlomový závěr sady se jim vůbec nepovedl a prohrály 22:25. Ve strhující bitvě ve zkráceném pátém setu nakonec Nizozemky zvítězily 15:13 a došly si za nečekaným triumfem.

Argentinky neměly proti Ruskám šanci

Jestliže před startem utkání ještě Argentinky doufaly v úspěch, na konci utkání si mohly pouze přiznat, že soupeřky náleží do jiné ligy. Favoritky zvítězily 3:0 na sety po zcela jednoznačném průběhu utkání – 25:13, 25:10 a 25:16. Hned čtrnáct bodů nasbírala v utkání Natalije Gončarovová.

Výsledky olympijského turnaje žen ve volejbalu

Skupina A

Japonsko - Jižní Korea 1:3 (19, -15, -17, -21)
Brazílie - Kamerun 3:0 (14, 21, 13)
Rusko - Argentina 3:0 (13, 10, 16)

Skupina B

Čína - Nizozemsko 2:3 (-23, 21, 18, -22, -13)
USA - Portoriko 3:0 (17, 22, 17)
Srbsko - Itálie 3:0 (25, 20, 23)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články