Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Phelps, Murray či Nadal. Národní výpravy přivedou hvězdní vlajkonoši

Rio de Janeiro – Český vlajkonoš Lukáš Krpálek se dostal do vskutku hvězdné společnosti. Privilegium a poctu nést hrdě vlajku své rodné země totiž přijala skutečně zvučná jména světové úrovně. Chybět mezi nimi nebude ani Američan Michael Phelps, nejúspěšnější olympionik všech dob.

Michael Phelps
zdroj: Reuters autor: STEFAN WERMUTH

Michael Phelps, který během čtyř olympiád dokázal posbírat 22 medailí, z toho hned 18 zlatých, bude v Riu pod olympijskými kruhy plavat naposledy. Zdálo by se, že nejúspěšnější olympionik všech dob už na Hrách nemůže zažít žádné své poprvé, přesto ho jedna milá premiéra čeká.

Američtí sportovci jej totiž zvolili za vlajkonoše Spojených států. Kdo jiný by taky měl být jejich ikonou než žijící legenda plavání a sportu všeobecně. "Mít možnost nést americkou vlajku při zahajovacím ceremoniálu je pro mě sen, který se stal skutečností. Upřímně, nikdy jsem nečekal, že budu mít příležitost vést naši zemi na olympijské hry," sdělil hrdě Phelps.

"Když jsem zjistil, že jsem byl vybrán, měl jsem na tváři asi ten největší úsměv, který si dokážete představit. Zaplavily mě emoce. Asi jsem uronil pár slz štěstí za tuto neuvěřitelnou poctu. Velice se těším na svůj první zahajovací ceremoniál," popisoval své bezprostřední pocity americký plavec.

"V Sydney jsem chtěl udělat vše pro tým. V Aténách jsem chtěl vyhrát zlato pro svoji zemi. V Pekingu jsem chtěl dokázat něco, co se nikomu přede mnou nepodařilo. V Londýně jsem toužil přepsat historii. A nyní chci kráčet na zahajovacím ceremoniálu a reprezentovat Ameriku v nejlepším světle. Chci, aby na mě byla rodina pyšná. Tentokrát nejsou medaile tím nejdůležitějším," shrnul Phelps své cíle na jednotlivých Hrách.

Velká Británie v čele s Murrayem

Phelps ale není jediným velkým jménem mezi vlajkonoši. Velká Británie si například zvolila za svého reprezentanta olympijského a wimbledonského šampiona Andyho Murrayho, který dostal přednost před boxerem Nicolou Adamsem a veslařkou Katherinou Graingerovou.

29letý Brit je prvním tenistou, který ponese vlajku své země. "Privilegium být vlajkonošem je moment, který si budu pamatovat do konce svého života a který bude zajisté jedním z vrcholů mé kariéry," nechal se slyšet Murray.

Druhá šance pro Nadala

Také Španělsko a Dánsko si za své vlajkonoše zvolily tenisty. Rafael Nadal měl nést španělskou vlajku nad svou hlavou již v Londýně, ale kvůli zranění nakonec musel celou olympiádu odvolat. Vítěz 14 grandslamových titulů však dostal druhou šanci v Riu.

Dánskou delegaci povede bývalá světová jednička Caroline Wozniacká, pro kterou bude Rio třetí olympiádou. Před ní se tenisovou vlajkonoškou staly ještě Maria Šarapovová, Agnieszka Radwaňská, Stephanie Vogtová a Claudine Schaulová.

Bolt vlajku neponese

Tradičně medailově úspěšnou Čínu povede šermíř Lej Šeng, který získal zlato na olympiádě v Londýně. Další dominantní zemi Rusko, kterou značně oslabil dopingový skandál, bude reprezentovat volejbalista Sergej Teťuchin.

Plejáda hvězd by byla ještě širší, kdyby vlajku Jamajky nesla další výrazná postava Her – Usain Bolt. Vlajkonoškou rychlonohého ostrova však bude sprinterka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová.

Kdo ponese vlajku domácí Brazílie, byla dlouho záhada. Favorizována byla fotbalová hvězda Neymar, plavec Cesar Cielo, gymnasta Arthur Zanetti, jachtař Robert Schneidt či volejbalista Serginho. Vlajkonoškou však nakonec bude moderní pětibojařka Yane Marquesová.

Češi budou vidět. Vlajkonoš má 2 metry

České olympioniky povede do boje dvoumetrový judista Lukáš Krpálek, který naváže na badmintonistu Petra Koukala. Původně se spekulovalo i o Radku Štěpánkovi, Petře Kvitové či někom z vodáků.

Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Mám obrovskou radost. Jsem moc rád, že mě sportovci zvolili. Nečekal jsem to, protože dobrých sportovců máme v týmu opravdu hodně. Sice jsem věděl, že spousta z nich přijede až na druhou polovinu Her, ale stejně jsem v to nedoufal. Vážím si toho," uvedl pětadvacetiletý judista. Slovenskou vlajkonoškou pak bude bronzová střelkyně z Londýna Danka Barteková.

Nové vlajky na zahajovacím ceremoniálu

Na olympiádě se objeví i tým uprchlíků, jejichž olympijskou vlajku ponese syrská plavkyně Jusra Márdíníová, jejíž olympijský cíl je jasný. "Chci každému ukázat, že uprchlíci jsou lidé jako všichni ostatní," řekla osmnáctiletá dívka. Pod olympijskými kruhy bude poprvé přítomna také výprava z Kosova, kterou povede judistka Majlinda Kelmendi.

Zdroj
ČT sport, bbc.com, esp.com, Time, US Today, wtatennis.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články