Maso

Minutková svíčková

Do třiceti minut můžete podávat vynikající, po špeku voňavou a bílým vínem vyladěnou minutkovou omáčku. Abyste se však mohli během chvilky zakousnout i do pořádného kusu masa, kupte pravou svíčkovou a vychutnejte měkké steaky obalené v plátcích slaniny.

4 porce

800 g hovězí svíčkové pravé
4 dlouhé plátky anglické slaniny
čerstvě mletý pepř
sůl
snítka tymiánu
olivový olej
80 g špeku
40 g másla
10 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
4 lístky bobkového listu
100 g cibule
100 g mrkve
100 g celeru
50 g kořenové petržele
1 citron
50 g krupicového cukru
40 g plnotučné hořčice
350 ml bílého vína
sůl

100 ml smetany na šlehání
na ozdobu brusinky, vyšlehaná šlehačka, citron

Maso nakrájíme na 200g steaky, lehce rozklepneme pěstí, po obvodu obalíme plátky anglické slaniny a svážeme provázkem. Jemně opepříme, zakápneme olejem a necháme odležet.

Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme najemno.

Slaninu nakrájenou na kostičky vypečeme v kastrolu, přidáme máslo, koření, nakrájenou zeleninu a orestujeme dozlatova, doplníme citronem (bez jadérek), zasypeme cukrem, zarestujeme, přidáme hořčici a opět zarestujeme, zalijeme lehkým bílým vínem a dusíme 15 minut.

Poté vyjmeme koření, zalijeme smetanou a necháme přejít varem, případně necháme zredukovat (odvařit tekutinu, abychom dosáhli požadované hustoty) a dochutíme.

Steaky opečeme na rozpáleném oleji z obou stran spolu se snítkou tymiánu, po opečení osolíme.

Steaky podáváme s bramborovými noky, minutkovou svíčkovou omáčkou, vyšlehanou šlehačkou a brusinkami.

Ohodnoťte tento recept: 

13 hlasů

Další recepty Celý díl