Poslední postní Květná neděle otevírá poslední týden Velikonoc. Jidáše se podle lidových tradic pekly ve středu. Ta se nazývala Škaredá nebo Sazometná, kdy hospodyně vymetaly komíny a pekly kynuté pečivo pokroucené jako Jidášův charakter. Říkalo se, že kdo se v tento den bude škaredit, zůstane mu to celý rok. Tak pozor, ve středu se jen usmívejte, a upečte si výborné voňavé jidáše podle cukrářky Silvie.

1 kg hladké mouky
1 kostka droždí
80 g cukru krupice
100 g másla
3 vejce
asi 300 ml mléka
200 g mletých ořechů nebo mandlí
1 vanilkový cukr
citrónová kůra

na potření

50 g másla
2 lžíce medu
40 ml rumu
moučkový cukr na posypání

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, se špetkou cukru a dvěma lžícemi mouky ho zamícháme a necháme na teplém místě asi 10–15 minut vyběhnout.

Do velké mísy s moukou přidáme vejce, vanilkový a krupicový cukr, rozpuštěné máslo, nahrubo posekané mandle či ořechy, přilijeme kvásek a dobře propracujeme. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijeme trochu vlažného mléka. Jakmile je těsto spojené, přeložíme je na vál, dobře propracujeme dohladka a pod utěrkou necháme na teplém místě alespoň 30 minut vykynout. Těsto musí zvětšit svůj objem 1x.

Z vykynutého těsta tvarujeme různé uzlíky, houstičky, preclíčky. Na plechu je necháme ještě dalších 15 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 10–15 minut dozlatova.

Ještě horké jidáše potíráme rozehřátým máslem smíchaným s medem a rumem. Necháme zaschnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

192 hlasů

Další recepty Celý díl