Polévky

Fazolovica s domácími nudlemi

4–6 porcí

polévka

120 g bílých suchých fazolí
1 mrkev
1 petržel
¼ malého celeru
1 střední cibule
30 g másla
30 g hladké mouky
100 g uzeného špeku
majoránka
česnek
sůl, pepř

1. Propláchnuté a přes noc namočené fazole dáme v téže vodě vařit.

2. Zeleninu očistíme a jakmile jsou fazole téměř měkké, přidáme k nim na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer, osolíme a mírně vaříme 15 minut.

3. Mezitím si připravíme zásmažku. Na troše másla opečeme na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí, zaprášíme moukou, za stálého míchání zalijeme studenou vodou, osolíme a ještě 15 minut povaříme, přidáme k polévce, společně ještě 5 minut povaříme, dochutíme pepřem, česnekem a majoránkou.

4. Polévka se podává s posekanou zelenou petrželkou a domácími nudlemi.

domácí nudle

100 g polohrubé mouky
1 vejce
půl skořápky vody
trochu hladké mouky na vyválení těsta
sůl a voda na uvaření nudlí

1. Na vále uděláme do mouky důlek, přidáme vejce, vodu a důkladně zpracujeme v hladké vláčné těsto, přikryjeme a necháme asi 20 minut odpočinout.

2. Potom těsto na lehce pomoučeném vále vyválíme na průsvitnou placku. Přendáme na čistou utěrku a necháme asi půl hodiny oschnout.

3. Z placky nakrájíme stejně široké pruhy, podle toho, jak chceme mít nudle dlouhé. Poskládáme je na sebe a nakrájíme napříč na tenké vlasové nudličky. Necháme je chvíli na vále proschnout a pak je uvaříme ve vroucí osolené vodě. Trvá to asi 2–3 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Pokud je hned nepodáváme, prokápneme je trochou oleje, aby se neslepily a neoschly.

Ohodnoťte tento recept: 

16 hlasů

Další recepty Celý díl