Maso

Kachní paštika

Kachní paštika je chuťově hodně výrazná a voňavá po portském a brandy. Stačí lehce potřít plátek veky, doplnit chutným ovocem nebo křehkým listovým salátem a delikatesa je na světě.
Nebo potřete plátky veky či tmavého pečiva a zapečte. Pak už chybí jen sklenka dobrého vína...

8–10 porcí

1 forma (srnčí hřbet)
800 g kachních nebo husích jater
500 ml mléka
100 ml koňaku nebo brandy
100 ml bílého portského vína
250 g másla
panenský olivový olej
sůl
pepř

1. Játra dobře omyjeme, odblaníme a necháme odležet jeden den v mléce, opět propláchneme a další den dáme játra odpočívat do koňaku (nebo brandy) a portského.

2. Játra necháme okapat, polovinu z nich nakrájíme na kostičky, orestujeme na oleji a necháme zchladnout.

3. Druhou polovinu v kuchyňském kutru rozmixujeme s rozměklým máslem, solí a pepřem. Pokud nemáme k dispozici kutr, játra dvakrát umeleme na masovém strojku.

4. Do fáše přidáme vychladlé kusy jater, zamícháme a případně ještě dochutíme portským či koňakem.

5. Formu vyložíme potravinářskou fólií, naplníme paštikou a několikrát sklepneme.

6. Paštiku pečeme ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 80 °C asi 40 minut. Po zchladnutí vložíme do lednice alespoň na 24 hodin a necháme dobře ztuhnout.

Paštika se podává s různými druhy pečiva – od bílého až po tmavé celozrnné, jako doplněk doporučujeme listové saláty, ořechy, pošírované nebo marinované, kandované nebo sušené ovoce, různé druhy jemné nakládané sladkokyselé zeleniny, želé, čatní.

Ohodnoťte tento recept: 

29 hlasů

Další recepty Celý díl