Ryby a mořské plody

Velikonoční kapr

Oprašme dávné tradice a připravme na velikonoční stůl po slanině a bylinkách vonícího kapra, tradiční českou rybu, která skvěle chutná s poctivou velikonoční nádivkou.

4 porce

4 plátky nebo podkovy z kapra
citronová šťáva
mletý pepř
sůl
hladká mouka
hrst plocholisté petrželky
olej
100 g špeku
1 velká cibule
4 jarní cibulky
2 rajčátka

Kapra zastříkneme citronovou šťávou, opepříme, osolíme, zlehka obalíme v mouce. Na oleji opečeme nakrájený špek a cibuli, vložíme kapra, nejprve kůží dolů, poté obrátíme, přidáme bylinky a na 5 cm kusy nakrájené jarní cibulky a nakrájená, semínek zbavená rajčátka.

Kapra podáváme s velikonoční nádivkou.

nádivka

3 vejce
4 žemle
200 ml smetany
50 ml bílého vína
šťáva z ½ citronu
200 g uzeného masa
100 g hrášku
hrst pažitky
3 snítky majoránky
hrst čerstvých bylinek nebo kopřivy
mletý pepř
sůl
máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy

Žloutky oddělíme od bílků. Ke žloutkům přidáme na kostičky nakrájenou žemli, zalijeme smetanou, bílým vínem, zastříkneme citronovou šťávou, promícháme a necháme prosáknout. Do těsta přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, hrášek, ochutíme nasekanými bylinkami, mletým pepřem, solí, a zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Těsto vložíme do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou, pečeme při 120° asi 35 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl