Maso

Hovězí řízek s celerovým pyré a zadělávaným hráškem

4 porce

řízky

800 g hovězí svíčkové nebo nízkého roštěnce
sůl
mletý pepř
hladká mouka
2 vejce
4 stroužky česneku
2 hrnky neochucených kukuřičných lupínků
150 g sádla
1 citron

Maso naporcujeme a řízky přes folii tence naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a poté v rozšlehaných, drceným česnekem ochucených vejcích a na závěr v drcených kukuřičných lupíncích (corn flakes) a smažíme na sádle dozlatova. Podáváme s citronem.

celerové pyré

350 g celeru
350 g brambor
30 g másla
150 ml smetany
sůl

Očištěný celer a brambory společně uvaříme doměkka, slijeme vodu, zeleninu rozmixujeme nebo rozšťoucháme, smícháme s máslem a smetanou, podle chuti osolíme.

zadělávaný hrášek

400 g hrášku
20 g másla
2 lžičky francouzského másla (poměr přibližně 20 g másla a lžíce mouky)
100 ml smetany
muškátový oříšek
špetka cukru
sůl

Hrášek orestujeme na másle, zahustíme francouzským máslem (máslo smícháme s moukou, poměr přibližně 20 g másla a lžíce mouky), zředíme smetanou, okořeníme a necháme projít varem a dochutíme muškátovým oříškem, špetkou cukru, solí.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl