Moučníky a cukroví

Kaiserschmaren

Na závěr dezert vpravdě rakouský – císařský trhanec, německy Kaiserschmaren, v některých rodinách známý jako šmorn. Je vzpomínkou na dobu habsburské monarchie a zároveň důkazem, že si historií prověřené receptury Vídeňané hrdě uchovávají. Trhanec byl původně pokrmem sedláků a zemědělců, v 19. století se z něho stala pochoutka měšťanů. Přízvisko „císařský“ si vysloužil pravděpodobně náhodou, v začátcích panování mladého císaře Františka Josefa I. Císařský pár měl svého kuchaře Leopolda, který chtěl oblíbené císařovně nabídnout novou sladkou pochoutku v podobě roztrhané omelety s dušenými švestkami. Sissi, která dbala o svoji linii, talířek odmítla a drahý choť se jej ujal se slovy: „Dá sem zbytky (Schmarren), které náš Poldi zase smíchal“. Existují i další historky, ale tato je roztomilá, proč ji tedy nevěřit.

2–4 porce

4 vejce
30 g moučkového cukru
špetka soli
100 ml mléka nebo sladké smetany
kůra z 1 citronu
1 vanilkový cukr
80 g hladké mouky
40 g rozinek máčených v rumu
80 g másla

na podávání
dušený švestkový kompot
jablkové pyré
hustší brusinkový kompot

Žloutky utřeme nebo vyšleháme s cukrem, špetkou soli, mlékem, citronovou kůrou a vanilkovým cukrem, vmícháme mouku, na závěr ušlehaný sníh z bílků. Pečeme na velké pánvi na rozehřátém másle, nasypeme rozinky máčené v rumu a opečeme z druhé strany. Ke konci pečení roztrháme dvěma vidličkami a zasypeme moučkovým cukrem.

Podáváme s dušeným švestkovým kompotem (dusíme do konzistence klevely), jablkovým pyré nebo brusinkami.

Ohodnoťte tento recept: 

17 hlasů

Další recepty Celý díl