Pořady

herec

Vladimír Menšík

narozen 9. října 1929
zemřel 29. května 1988

Mistr zábavy a vypravěčského talentu. Účinkoval v desítkách zábavných pořadů, které uváděl a provázel svým typickým vyprávěním a anekdotami. Vytvořil také řadu nezapomenutelných postav ve filmech, které patří k nejvýše ceněným.

Rodištěm Vladimíra Menšíka jsou jihomoravské Ivančice. Už od dětství patřil k milovníkům humoru a lidové zábavy. Oblíbil si zejména poutě a cirkusová vystoupení. Nějakou dobu byl členem hudebního sboru Adolfa Pišteláka, rodiče jej však nakonec přesvědčili ke studiu strojní průmyslovky. Své nutkání neustále bavit publikum Menšík během středoškolské docházky naplňoval v ochotnickém divadelním spolku, kde působil i při pracovní docházce do Brněnských strojíren.

Na vysněnou JAMU, kterou úspěšně dokončil v roce 1953, se Vladimír Menšík dostal až na druhý pokus. Záhy po absolutoriu dostal příležitost vystupovat v zájezdovém Vesnickém divadle, kde se setkal s E. F. Burianem, který si Menšíka po jedné sezóně pozval do svého pražského divadla. Vladimíra však stále víc lákal svět filmu, v několika méně známých snímcích si zahrál už v době, kdy docházel na akademii. Burianovo D34 tedy opustil a v roce 1958 získal stálé angažmá ve Filmovém studiu Barrandov, čímž začala jeho dlouholetá filmová kariéra, během které si Menšík k divadelnímu hraní odskočil pouze ojediněle.

Z působení v televizi si Vladimíra Menšíka většina diváků spojuje především s komediálními snímky a pořady, v nichž bravurně plnil roli populárního baviče a vypravěče vtipných povídek a historek. Nemalou část populárních příběhů nasbíral u svých známých a příbuzných. Objevil se i v řadě dramatických snímků a inscenací, stejně tak v několika pohádkových příbězích a seriálech.

Osudovou Menšíkovi nakonec byla jeho záliba v alkoholu a kouření, své publikum však neopustil ani v dobách, kdy se mu značně zdravotně přitížilo. Do svého skonu 29. května 1988 účinkoval Vladimír Menšík ve více jak 150 filmech. 

Výběrová filmografie
  • Dobří holubi se vracejí (1988)
  • My všichni školou povinní (1984, seriál)
  • Jako kníže Rohan (1983)
  • Létající Čestmír (1983, seriál)
  • Netopýr (1981)
  • Hrozba (1978)
  • Ikarův pád (1977)
  • Chalupáři (1975, seriál)
  • Lokomotiva (1975)
  • Dívka na koštěti (1971)
  • Slaměný klobouk (1971)
  • F. L. Věk (1970, seriál)
  • Partie krásného dragouna (1970)
  • Radúz a Mahulena (1970)
  • Hříšní lidé města pražského (1968, seriál)
  • Kdo chce zabít Jessie? (1966)
  • Hrdina má strach (1965)
  • Lásky jedné plavovlásky (1965)
  • Čintamani a podvodník (1964)
  • Vánice (1962)
  • Dařbuján a Pandrhola (1959)
  • Konec jasnovidce (1957)

Výročí  Vladimír Menšík – 30 let od úmrtí

alternative text

Vladimír Menšík - 75

Velký zábavný pořad jako vzpomínka na geniálního mistra českého herectví a ryzího humoru, od jehož úmrtí uplynulo v těchto dnech 30 let. Moderuje Marek Eben (2004). Účinkují: S. Zázvorková, J. Bohdalová, K. Fialová, R. Brzobohatý, H. Maciuchová, J. Vinklář, L. Kostelka, G. Vránová, O. Navrátil, E. Pilarová, M. Plzák, T. Pokorná, D. Klein, F. Filip, J. Hubač, O. Kepka, L. Pecháček, V. Vorlíček, P. Zedníček, L. Lipský a další. Režie A. Rezek

alternative text

Pohádka pro pamětníky... Vladimír Menšík – 30 let od úmrtí

Německé pohádky

O doktorovi Vševědovi

Vladimír Menšík jako sedlák Rak alias doktor Vševěd, který řeší případ ztráty peněz na královském zámku... Pohádku podle bratří Grimmů vypráví J. Švorcová (1973). Dáel hrají: H. Růžičková, M. Nedbal, V. Bedrna a další. Scénář I. Povejšilová. Kamera M. Dostál. Režie L. Ráža

alternative text

Bohoušův syn

Miloš Kopecký, Vladimír Menšík a Iva Janžurová ve volném pokračování příběhu slavného bernardýna Bohouše (1975). Dále hrají: J. Tvrzníková, J. Hlinomaz, Č. Řanda, A. Kreuzmannová a další. Scénář F. Vlček a V. P. Borovička. Kamera R. Stahl. Režie F. Filip

alternative text

Bakaláři

Zapomnětlivost

To chce nápad! Povídka z oblíbeného cyklu Bakaláři 1977. Hrají: V. Sloup, D. Veškrnová, V. Menšík, J. Gýrová, A. Molčík, J. Beyvl, L. Roubíková a další. Scénář J. Dietl. Kamera J. Novotný. Režie J. Dudek

alternative text

Bohouš

Kdopak by neznal Bohouše. Tedy bernardýna Bohouše. Slavný pes v klasické mikrokomedii s dalšími hereckými hvězdami Vladimírem Menšíkem, Jiřím Sovákem a Zdenou Hadrbolcovou (1968). Scénář F. Vlček. Kamera J. Vojta. Režie P. Schulhoff

alternative text

Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

Slavná pohádková komedie o mladém právníkovi, který se z lásky dostal do vodnického hrnečku. Uvádíme jako připomínku hereckého mistrovství Vladimíra Menšíka, jenž zemřel právě před 30 lety (1974). Dále hrají: J. Hanzlík, L. Šafránková, F. Filipovský, M. Kopecký, Z. Řehoř, S. Zázvorková, Č. Řanda a další. Scénář: P. Markov, M. Macourek a V. Vorlíček. Kamera V. Novotný. Režie V. Vorlíček

alternative text

Bakaláři

Narozeniny

Nickou to začalo, v tragédii se rozrostlo... Povídka z oblíbeného cyklu Bakaláři 1974. Hrají: M. Dvorská, J. Zahajský, V. Menšík a další. Scénář J. Dietl. Kamera J. Novotný. Režie J. Dudek

alternative text

Nahá pastýřka

Vladimír Menšík jako vyšetřovatel Tronda v případu dvojnásobné vraždy v tajemném prostředí zámku (1966). Dále hrají: K. Höger, J. Petrovická, J. Skopeček, B. Šmída, L. Munzar, O. Velen a další. Scénář: J. Karásek, F. B. Kunc a J. Mach. Kamera J. Tarantík. Režie J. Mach

alternative text

Doktorská pohádka

O tom, jak páni doktoři léčili kouzelníka Magiáše (1982). Hrají: V. Menšík, L. Lipský, P. Nárožný, V. Hašek, J. Dvořák, J. Císler, J. Molavcová, M. Pešek a další. Scénář podle pohádky K. Čapka napsala J. Turnovská. Kamera V. Plicka. Režie L. Koutná

alternative text

Princové jsou na draka

Dělání, dělání, všechny smutky zahání a jiné písničky ve známé pohádce (1980). Hrají: J. Čenský, I. Andrlová, J. Kaněra, V. Menšík, J. Bohdalová, L. Kozderková, A. Wetlinská, J. Lábus a další. Scénář J. Chalupa. Hudba J. Uhlíř. Texty písní Z. Svěrák. Kamera A. Kovács. Režie J. Adamec