Josef Abrhám a Radek Holub v situační válečné komedii plné nečekaných zvratů, převleků, náhod a hlavně smíchu. Koprodukční snímek ČT.
Režie: Jiří Chlumský. Scénář: Miloň Čepelka, Jiří Šebánek. Hrají: Josef Abrhám, Radek Holub, Jiří Bartoška, Ivana Chýlková a další.

Filmová komedie autorů Jiřího Šebánka, Miloně Čepelky a režiséra Jiřího Chlumského se odehrává koncem 2. světové války v malém českém městečku Kopysky, z něhož prchají zbytky poražené německé armády. Němečtí důstojníci se ze strachu převlékají za vesničany, Češi zase v německých helmách pronikají přímo do německých transportérů. Tak se spustí lavina nečekaných záměn, převleků a přesunů, do nichž se rovným dílem zaplétají Němci i Češi, kominíci i černoši. Ve finále utíkají všichni před všemi...

Na Festivalu české filmové komedie Nové Město nad Metují v roce 1998 získal film Novoměstský hrnec smíchu. Dále retrokomedie získala Tachovskou dýni za 1. – 2. místo v divácké soutěži o nejúspěšnější český a slovenský film na festivalu v Tachově a Martin Štrba získal za snímek na EUROFILMU 1998 v Luhačovicích Cenu za nejlepší kameru.

Napište nám