Oscarem oceněný film o muži, který si myslel, že nemůže být hůř, a přitom prožíval nejhezčí léta svého života.
Režie: Jan Svěrák. Scénář: Zdeněk Svěrák. Hrají: Zdeněk Svěrák, Andrej Chalimon, Libuše Šafránková, Ondřej Vetchý a další.
Kolja

Františkovi už prošedivěly vousy, Kolja ještě nedosáhl školního věku. Ti dva se setkali díky tragikomické životní situaci. A zůstali nakonec sami. Starý mládenec a kluk, kteří si navzájem nerozumějí, a to ve všech směrech. Čeká je dlouhá a složitá cesta za úsměvem a láskou… Slavný oscarový film má všechny rysy "svěrákovské" poetiky: dobře napsaný a prokomponovaný příběh, přesné charaktery, smysl pro detail i celek, inteligentní humor a jímavou lidskost.

Scénář k úsměvnému příběhu z naší nedávné minulosti si napsal Zdeněk Svěrák přímo na tělo, režie se ujal jeho syn Jan. Dva světy, dva odlišné přístupy, odlišné vidění světa a laskavé naivní přibližování se dvou "chlapů", to je nejúspěšnější český film roku 1996. Film obdržel Českého lva v šesti kategoriích, Cenu časopisu Cinema a Cenu filmových kritiků, oceněn byl na Finále Plzeň 1997. Snímek dále obdržel mezinárodní ocenění Zlatý glóbus 96, Grand Prix a Cena za scénář z MFF v Tokiu, ceny z festivalu Madridimagen v Madridu a z MFF v Benátkách, čtyři ceny z MFF Zimbabwe. 24. 3. 1997 získal film Kolja nejvyšší ocenění americké Akademie filmového umění a věd – cenu Oscar v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Do bohaté sbírky vavřínů si Kolja připsal i vítězství ve speciální anketě českých kritiků o film třicetiletí.

Napište nám