Do jejího života osudově vstoupili tři muži. Jen jeden z nich však mohl být ten pravý… Julie Christie v britském filmovém přepisu stejnojmenného románu Thomase Hardyho.
Dále hrají: A. Bates, T. Stamp, P. Finch, P. Ransomeová aj. Režie: John Schlesinger.

Batsheba Everdeneová, mladá, emancipovaná žena, hrdě odmítne lásku prostého muže a rozhodne se sama, bez tak nezbytné "mužské" pomoci hospodařit na zděděném statku. Ve druhé polovině 19. století to byla na anglickém venkově odvaha vskutku nevídaná. Díky svým schopnostem, cílevědomosti i vrozenému šarmu uspívá tam, kde by mnohý muž selhal, její potřeba lásky a citu - i když se jí dvoří starší, bohatý a všemi vážený soused - však zůstává dlouho nenaplněna. Pak ale vstoupí do jejího života mladý, pohledný a sebevědomý seržant Frank Troy...

Thomas Hardy (1840-1928), anglický romanopisec a básník. Jedním ze základních témat jeho díla je právě zobrazení venkovského světa, pozvolný zánik pospolitého způsobu života a pronikání vnějšího, dosud cizorodého světa do uzavřené komunity. (Další romány z této oblasti Pod listnatým stromem, Rodákův návrat...)

John Schlesinger a Julie Christie se na tomto filmu sešli po předcházející spolupráci na "tříoscarovém" filmu Drahoušek, v němž J. Christie vytvořila roli dívky, odhodlané dobýt svět. (ČT rovněž uvedla)

Film Daleko od hlučícího davu byl u nás poprvé uveden v r. 1969 v rámci přehlídky anglických filmů.

Napište nám