Bizarní sen, který sám režisér označil za „tlachání stříknutého muže po večeři“. Italsko-francouzský film.
Hrají: M. Mastroianni, E. Manni, B. Stegersová, A. Prucnalová a další. Režie Federico Fellini.

Po filmech Sladký život, 8 1/2 a Roma se režisér Federico Fellini a jeho herec Marcello Mastroianni znovu sešli na filmu Město žen. Také ženy z titulu nového společného díla patří k Felliniho oblíbeným motivům: ženy všech podob, povah, tvarů, ženy staré i mladé, sebevědomě agresivní i naivně nevinné, mateřské typy i emancipované dračice... I když Město žen je spíše film o mužích než o ženách.

Sukničkář Snaporaz (jehož nemohl hrát nikdo jiný než právě Mastroianni) koketuje ve vlaku s neznámou kráskou. Při jejím pronásledování se ocitne v hotelu, kde právě probíhá kongres feministek. Snaporaz se stává objektem jejich zájmu a vášní - a najednou je toho moc i na vyhlášeného záletníka. Ve snaze rozparáděným ženám uniknout se Snaporaz dostane do vily doktora Katzoneho, jenž právě oslavuje svou desetitisící milenku. Ale ani tady nenajde uprchlík definitivní záchranu...

Mnohem více než dějem však Město žen zaujme způsobem vyprávění. Celý film je doslova ohňostrojem obrazů a asociací, stejně jako citací z jiných Felliniho snímků. Satira se mísí s fantasknem a Snaporaz alias Fellini alias muž jako takový klopýtá svými bizarními představami a vzpomínkami.

Napište nám