Dokument o uměleckých zastaveních amerického skladatele a muzikanta českého původu Jana Hammera na cestě ke světovému úspěchu uvádíme u příležitosti jeho včerejších 75. narozenin.
Scénář M. Slunečko a M. Šmídmajer. Režie M. Šmídmajer.

Americko český skladatel a multiinstrumentalista, klávesista a hráč na syntezátory Jan Hammer ml. se narodil 17. 4. 1948 v Praze do muzikantského prostředí, jeho otec byl lékař a jazzman, jeho matka jazzová zpěvačka Vlasta Průchová. Toto zázemí ho formovalo, začal studovat AMU a stihl ještě v takřka dvaceti letech zkomponovat hudbu k ikonické pohádce Šíleně smutná princezna, než po invazi v srpnu 1968 emigroval do USA. Byl přijat na Berkleeho vysokou školu v Bostonu. Jeho začátky byly těžké, ale muzikálnost a nesporný talent mu brzy vynesly spolupráci s nejslavnější jazzrockovou skupinou 70. let – Mahavishnu Orchestra, kde se setkal s rockovými osobnostmi Johnem McLaughlinem, Billy Cobhamem a dalšími. Začal se skladatelsky prosazovat, stal se spoluhráčem hvězd rockového i jazzového nebe – kytaristy Jeffa Becka, klávesisty Carlose Santany, zpěváka Mika Jaggera a dalších. Na svém kontě má platinové i zlaté desky, které mu vynesly přídomek "nejlepší syntezátorový hráč a skladatel na světě". Nejslavnější éru představovala spolupráce na americkém televizním seriálu Miami Vice v polovině osmdesátých let minulého století, jeho instrumentální skladby získaly ceny Grammy, což do té doby nebylo zvykem.

O tom všem skladatel (spolu s matkou) vypráví v dokumentu, který byl natočen na jeho farmě Red Gate Farm nedaleko New Yorku. Jan Hammer srostl s tímto místem nejen proto, že jej izoluje od shonu a ruchu velkoměsta, dává mu pocit volnosti a svobody, které potřebuje pro svou práci, ale i proto, že mu atmosférou a střídáním ročních období připomíná vzdálený domov. Dokument Prvních sedm dní byl pojmenován podle úspěšného alba The First Seven Days (1975), a byl natočen na podzim roku 1994 v produkci PLUTO film a video, NIKÉ TV production a CHS CZECHIA.

Napište nám