Jeden nevrlý kapitán, jeden černý pasažér a jeden tichomořský ostrov s pokladem. Takové jsou počty italské komedie s nerozlučnou dvojicí Bud Spencer a Terence Hill.

Tentokrát lítá podvodníček Allen (Terence Hill) v pořádném maléru. Na koníčkách už prosázel úplně všechno, a pokud místním gangsterům rychle nesplatí dluh, vyrazí z něj místo peněz duši. Naštěstí se mu v přístavu podaří ukrýt na lodi Charlieho O'Briena (Bud Spencer), který právě vyplouvá na cestu kolem světa a čeká ho tučná odměna, pokud se mu to podaří. Plány poklidné plavby ale Charliemu narušují podivné úkazy: jídlo mu mizí z talíře, sotva se otočí, a kompas se snad úplně zbláznil. Než se ovšem Charliemu podaří prokouknout, o co jeho černému pasažérovi jde, je už příliš pozdě. Moře je oba vyplaví na tichomořském ostrůvku, kde by se podle Allenova strýčka měl ukrývat poklad. Při jeho hledání narazí dvojice trosečníků na mírumilovný kmen místních, ale také na po zuby ozbrojeného japonského vojáka, pro kterého válka nikdy neskončila. Aby toho nebylo málo, na ostrově se krátce na to vylodí tlupa pirátů a dorazí i Allenovi staří známí.

Bláznivou italskou komedii s oblíbenou dvojicí natočil a napsal Sergio Corbucci, přední tvůrce spaghetti westernů jako Django (1966) či Žoldnéř (1968), ale také autor snad nejznámější komedie se Spencerem a Hillem – Sudá a lichá (1978). Kdo najde přítele, najde poklad byl však posledním filmem, na kterém se podíleli všichni tři. Corbucci pak pokračoval v natáčení komedií s Paolem Villaggiem a nerozlučné duo si zahrálo ještě v několika úspěšných taškařicích pod režijní taktovkou Enza Barboniho.

Napište nám