Zničující touha po pomstě může trvat léta. Dramatický příběh dvou důstojníků napoleonské armády, natočený podle románu Josepha Conrada. Britský film.
Hrají: K. Carradine, H. Keitel, A. Finney, E. Fox a další. Režie Ridley Scott.

Ve Štrasburku v roce 1800 si francouzští vojáci dopřávají chvíle klidu před dalším tažením. Mladý důstojník napoleonské armády Gabriel Féraud se ve volném čase vyžívá v soubojích a když zraní svého soupeře, má být přiveden do kasáren. Tímto úkolem je pověřen poručík Armand d'Hubert, který netuší, že Féraud je neskutečně ješitný a pomstychtivý člověk. Féraud má při jejich setkání pocit, že d'Hubert urazil jeho čest a vyzve jej na souboj, který je jen záminkou pro ukojení chuti po násilí. První souboj je začátkem posedlosti, která ovládne životy obou mužů na dlouhých patnáct let. Feraudova fanatická představa o cti z něj učiní vyzývatele, jenž chce za každou cenu urovnat malicherný spor. Jejich nenávist se postupně přeměňuje v podivný vztah, jehož napětí mají zmírňovat nové nelítostné souboje. Když má po letech přijít ten skutečně poslední, pro oba to znamená příležitost definitivně uzavřít jednu životní kapitolu.

Výborně natočený film podle povídky Josepha Conrada vypráví o neschopnosti překonat zničující nenávist a nalézt vnitřní klid. Debut Ridleyho Scotta o nadčasovém tématu cesty k odpuštění a usmíření je mnohými považován za dosud nejpovedenější film tohoto britského režiséra. Tvůrce, do jehož filmografie patří kultovní snímky jako Vetřelec, Blade Runner a Gladiátor, uplatnil ve vyprávění dramatického příběhu své výtvarné vzdělání a dosáhl mimořádné vizuální působivosti. V roce 1977 na filmovém festivalu v Cannes byl snímek oceněn Cenou poroty za režijní debut.

Napište nám