První citové vzplanutí a zklamání v romantickém filmu podle knihy Václava Kršky Odcházeti s podzimem.
Režie a scénář: František Čáp, Václav Krška. Hrají: Lída Baarová, Václav Sova, Antonie Nedošínská, Otýlie Beníšková a další.

Dětství a mládí prožil nadaný režisér František Čáp v Jižních Čechách. Okouzlení touto jímavou krajinou se projevilo i v jeho režijním debutu. Společně s Václavem Krškou, také jihočeským rodákem, natočil v roce 1939 snímek Ohnivé léto podle Krškova románu Odcházeti s podzimem. Vypráví příběh mladého chlapce Julia, který se po studiích vrací do rodného zámečku na břehu řeky Otavy. Jeho rodiče již zemřeli, na zámku žije jen přísná teta s dospívající dcerou Rosou. Chlapec však přilne k bývalému kamarádovi z dětství Petrovi a k mladičké převozníkově dcerce Klárce. Do těchto dvou světů vstoupí jako exotický živel zraněný student Šimon, který do života mladých lidí na obou březích krásné řeky přinese lásku i smrt...

V lyrickém příběhu o prvních citových vzplanutích a zklamáních se divák setká s velmi zajímavým hereckým obsazením - svůj debut v českém filmu zde měla tehdy šestapadesátiletá výborná divadelní herečka Otýlie Beníšková, hrály zde sestry Lída Baarová a Zorka Janů, dále Svatopluk Beneš a Antonie Nedošinská. Kouzlo Pootaví zachytil svou emotivní kamerou Karel Degl a neméně působivá byla i hudba Jiřího Srnky, vycházející z jihočeských lidových písní.

Napište nám