Slavný americký muzikál z Paříže na přelomu století, oceněný devíti Oscary.
Hrají: L. Caronová, M. Chevalier, L. Jourdan, H. Gingoldová, E. Gaborová, J. Bergerac, I. Jeansová a další. Režie Vincente Minnelli.

V roce 1944 vyšla novela Gigi tehdy sedmdesátileté francouzské autorky Colette. Příběh mladičké Pařížanky, jež je na přelomu století připravována na dráhu vydržované ženy, ale naváže vztah se zámožným pařížským mladíkem, za něhož se nakonec provdá, nebyl žádným ambiciózním dílem, ale stal se nesmírně populárním. Už v roce 1949 vznikla francouzská filmová adaptace s Daniele Delormeovou v titulní úloze a o dva roky později upravila Anita Loosová Colettinu předlohu pro jeviště. Broadwayská inscenace Gigi proslavila do té doby neznámou herečku Audrey Hepburnovou (již si vybrala sama Colette).

Muzikálová verze byla vytvořena přímo pro film ve specializované produkční skupině společnosti MGM, kterou vedl proslulý producent Arthur Freed. Adaptátory se stali Alan Jay Lerner a Frederick Loewe, jejichž My Fair Lady právě slavila ohromný úspěch na Broadwayi. Muzikály MGM vždy patřily ke špičce svého žánru, jak bohatostí výpravy a množstvím hvězd, tak líbivostí hudebních čísel či propracovanými tanečními výstupy.

Adaptace Gigi v režii Vincente Minnelliho se natáčela v pařížských exteriérech, v kalifornském Venice (přímořské scény) a ve studiích MGM v Culver City. Titulní roli ztělesnila Leslie Caronová, která měla za sebou už několik hollywoodských filmů (Lili, Táta dlouhán, Gaby), jejího filmového partnera Gastona hrál francouzský herec Louis Jourdan, kterého do Hollywoodu přivedl Alfred Hitchcock (Případ Paradinová). V úloze strýce Honorého okouzloval téměř sedmdesátiletý Maurice Chevalier, pro něhož tato role, která se neobjevuje v novele, ani v divadelní adaptaci, znamenala vítanou injekci pro skomírající kariéru. Snímek ve své době získal rekordních devět Oscarů (proměnil všechny své nominace!). Chevalier navíc převzal zvláštního Oscara za "přínos do světa zábavy, trvající déle než padesát let".

Napište nám