Zasnění poetové narážejí na životní realitu aneb Štěpán a Kendy na vysoké škole.
Režie: Dušan Klein. Scénář: Dušan Klein, Ladislav Pecháček. Hrají: Pavel Kříž, David Matásek, Adriana Romanová-Tarábková, Karel Roden a další.
Jak básníci přicházejí o iluze

Ve druhé části "básnické" série režiséra Dušana Kleina a scenáristy Ladislava Pecháčka se opět sejdeme se Štěpánem Šafránkem, tentokrát již jako studentem medicíny, a jeho přítelem Kendym, studujícím na FAMU. Seznámíme se s novými Štěpánovými spolužáky - Honzou Antošem z Kolína, Moravákem Venošem a černochem Numirou Cassou Thombem alias Mirečkem. Štěpán usilovně, leč ne vždy úspěšně, bojuje jak s náročným studiem, tak s odmítavou kráskou Jeskyňkou. Zatímco studijní výsledky se po úmorné dřině dostaví, s láskou je to horší. Štěpán ztrácí iluze, ale už ví, že "na každém konci je pěkné to, že něco jiného začíná..."

Mimořádný divácký úspěch komedie Jak svět přichází o básníky přiměl tvůrce, aby se po dvou letech k osudům svých hrdinů vrátili. Ani tentokrát nechybí pecháčkovská nadsázka, vtipné dialogy, studentská recese a dvojsmyslné narážky. Nedílnou součástí filmu jsou animované vsuvky, jejichž autorem je Adolf Born.

Napište nám