Francouzsko-italská adaptace klasického románu Alexandra Dumase ml.

Nezkušená čtrnáctiletá venkovanka Alphonsine přijíždí do Paříže s cílem proniknout do vrstvy bohatých měšťanů. K tomu však musí využít to jediné, co má: své tělo...

Když psal Alexandre Dumas mladší v roce 1848 svůj slavný román Dáma s kaméliemi, inspiroval se vlastní láskou ke kurtizáně jménem Alphonsine Plessisová, se kterou prožil krátký a vášnivý románek, než v pouhých třiadvaceti letech podlehla tuberkulóze. Hrdinku svého románu překřtil na Marguerite Gautierovou, její pravá láska Armand Duval má ovšem shodné iniciály s autorem a naznačuje tak autobiografickou linku.

Ve filmu Maura Bologniniho z roku 1981 si hlavní roli mladičké kurtizány zahrála vycházející hvězda evropského filmu Isabelle Huppertová, které bylo v té době 28 let. Postavě mladé Alphonsine vnukla kromě pikantní zkaženosti i jistý neklid a křehkost. Bolognini ve filmové podobě Dámy s kaméliemi zpracovává reálný příběh Dumase a Alphonsine a zároveň i vznik Dumasova románu. Ve vedlejších rolích Alphonsininých milenců se představuje plejáda hereckých hvězd, mezi jinými Fabrizio Bentivoglio, Bruno Ganz či Fernando Rey. Hudbu složil Bologniniho stálý spolupracovník Ennio Morricone, který se inspiroval Verdiho operou Traviata, taktéž zpracovávající truchlivý příběh dámy s kaméliemi.

Napište nám