I nenávist může člověka držet při životě. George Segal v titulní roli slavné filmové adaptace válečného románu Jamese Clavella. Americký film.
Dále hrají: T. Courtenay, J. Fox, P. O’Neal, D. Elliott, J. Donald, J. Mills, A. Webb a další. Scénář a režie Bryan Forbes.

Románová prvotina Australana Jamese Clavella (1924-1994) Král Krysa vznikla během stávky filmových scenáristů v Hollywoodu (kde tehdy autor působil) a poprvé vyšla v roce 1963 (česky 1972). Příběh z japonského zajateckého tábora Čangi na východním cípu ostrova Singapuru, do něhož Clavell vložil řadu autentických i osobních zážitků, se stal zaslouženým bestsellerem, a tak netrvalo dlouho a vznikla i jeho filmová verze. Anglický scenárista a režisér Bryan Forbes (1926-2013) eliminoval některé vedlejší postavy a soustředil se na tři ústřední hrdiny - vychytralého amerického desátníka Kinga (George Segal), který je díky svým obchodnickým schopnostem skutečným králem mezi zajatci, zakomplexovaného anglického poručíka Greye (Tom Courtenay), jenž je coby šéf táborové policie stejně obávaný jako Japonci, a konečně anglického aristokrata Petera Marlowa (James Fox), který si jako jediný uvědomuje, že většina zajatců v táboře žije jen díky tomu, co jim King dal. Jedněm vůli k životu, jiným hlubokou nenávist. Film Král Krysa (1965), který patří k nejlepším dílům s válečnou tematikou, jež vznikla v šedesátých letech (určitě se nabízí srovnání se souběžně natočenou filmovou verzí románu Raye Rigbyho Pahorek), byl nominován na Oscara ve dvou kategoriích (černobílá kamera a výprava), ale žádného nezískal. Je s podivem, že podobným způsobem nebyli oceněni herci, kteří podali v obtížných rolích mimořádné výkony. V této souvislosti se rovněž sluší připomenout Hubačovu jevištní úpravu, jež se v sedmdesátých letech s velkým úspěchem hrála v Divadle na Vinohradech; titulní postavu tehdy ztělesnil Petr Haničinec, Greye Ilja Racek a Marlowa Radoslav Brzobohatý.

Napište nám