Pražská rodina chce koupit chalupu na klidném venkově. Jenže spolu s příbytkem získají i svérázného dědu, který se jen tak stěhovat nebude..
Režie: Jiří Menzel. Scénář: Zdeněk Svěrák, Ladislav Smoljak. Hrají: Josef Kemr, Zdeněk Svěrák, Daniela Kolářová, Marie Hradilková a další.
Na samotě u lesa

Oldřich a Věra Lavičkovi žijící v Praze se svými dětmi Petříkem a Zuzankou odjíždějí na venkovskou chalupu svého známého, inženýra Radima Zvona. Chtějí si také koupit nějakou venkovskou nemovitost a vyhlédnou si malebnou chaloupku dědy Komárka, který souhlasí, že ji prodá, ale až časem. Zatím pronajme Lavičkovým jednu místnost. Manželé se rozhodnou prožít na chalupě dovolenou. Zatímco Olda považuje pobyt na venkově za zdraví prospěšný, Věra je stále rozčilenější. Vadí jí spousta věcí, a tak stále důrazněji naléhá na manžela, aby s dědou, který jí zcela zjevně překáží, promluvil o prodeji. Děti jsou však ke starému dobrosrdečnému Komárkovi vstřícné a považují jej takřka za svého skutečného dědečka...

Scénář komedie, kterou v roce 1976 natočil režisér Jiří Menzel, napsali Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak. Tato trojice do českého filmu přinesla osobitý inteligentní humor. Většina rolí byla napsána hercům „přímo na tělo“. Vyniká mezi nimi především Josef Kemr v roli dědy Komárka. Těšit se však můžete také na D. Kolářovou, Z. Svěráka, L. Smoljaka a řadu dalších. České kinematografii snímek přinesl Čestné uznání Mezinárodní federace filmového tisku v Mannheimu, Cenu poroty Mezinárodního katolického filmového ústředí v San Sebastianu či Stříbrného Huga v Chicagu.

Napište nám