Když si pražští vodníci vyhlédnou duši dr. Mráčka pro své hrníčky, zamilovaná vodnice Jana se rozhodne ochránit ho před svou rodinou za každou cenu.
Režie: Václav Vorlíček. Scénář: Petr Markov, Miloš Macourek, Václav Vorlíček. Hrají: Jaromír Hanzlík, Libuše Šafránková, František Filipovský, Miloš Kopecký a další.
Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

Vodnická rodina nemá v civilizovaném světě lehký život. Jednoho dne dostane dekret na byt v novostavbě, kde po vodě není ani stopy. Vodníci se odmítají stěhovat ze svého vlhkého domova u Vltavy a rozhodnou, že nepodplatitelného bytového referenta dr. Mráčka utopí. Všechny jejich pokusy ale selhávají. Dr. Mráček je stále naživu a hlavní zásluhu na tom má mladá zamilovaná vodnická dívka Jana. V téže době trápí vodnictvo ještě jedna starost – ubývá jim členů. Pomoc očekávají od dvou mladých zdatných vodníků...

V sedmdesátých letech minulého století získaly v kinech jednoznačně největší diváckou oblibu komedie, které zcela záměrně unikaly z absurdity normalizační doby do světa fantazie. Bavily návštěvníky kin příhodami nadpřirozených bytostí, pohádkovými komediemi a podivuhodnými vynálezy a objevy. Scenárista Miloš Macourek a režisér Václav Vorlíček se právě tehdy stávali uznávanými specialisty na tento žánrový typ. Pohádková komedie ze současnosti Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, kterou vytvořili podle námětu Petra Markova, je po mnoha stránkách vydařenou podívanou, kterou po dobu uvádění v kinech vidělo více než dva a půl miliónů diváků a která patří k stálicím na televizní obrazovce. Zásluhu na tom má i plejáda výborných herců – Jaromír Hanzlík, Libuše Šafránková, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Řehoř, Miloš Kopecký a Míla Myslíková. Během prvních natáčecích dnů zemřel náhle přímo při filmování Jan Libíček, jeho role musela být přeobsazena. Za kamerou stál Vladimír Novotný a pod návrhy kostýmů byl podepsán Theodor Pištěk.

Napište nám