Záhadný netvor s ocelovou tváří terorizuje celou Paříž. Jeho protivníky jsou však nebojácný novinář a trochu chaotický, ale zato vytrvalý komisař.
Režie: André Hunebelle. Scénář: Jean Halain, Pierre Foucaud. Hrají: Jean Marais, Louis de Funès, Mylène Demongeot, Marie-Hélène Arnaud a další.
Fantomas

Fantomas, záhadný netvor s ocelovou tváří, si rád nasazuje masky jiných lidí, aby v přestrojení páchal zločiny a terorizoval Paříž. O jeho skutečné existenci jsou však stále pochybnosti, neboť ho dosud nikdo na vlastní oči nespatřil. Prvním hostem tajuplného Fantomasova paláce se nedobrovolně stane novinář Fandor, který sám sebe nafotí jako tajemného démona a napíše článek, kterým Fantomase zesměšní. Fantomas potrestá tuto troufalost osobitě: vezme na sebe Fandorovu podobu a spáchá fantastickou loupež. Komisař Juve okamžitě Fandora zatkne a snaží se z něj dostat přiznání, že je Fantomas. Ale ani váženého komisaře Fantomas neušetří.

Poprvé se postava Fantomase objevila na plátnech kin v letech 1913 a 1914 ve filmové sérii režiséra Louise Feuilladea. Podkladem pro sérii čtyř filmů byly úspěšné romány Pierra Souvestrea, které vycházely na pokračování v sešitovém vydání na počátku tohoto století. Je to až neuvěřitelné, ale Fantomas režiséra André Hunebella baví diváky již více než padesát let. Jean Marais v roli novináře Fandora a Louis de Funes jako komisař Juve vůbec nestárnou.

Napište nám