Z jubilejní výstavy až na exotický ostrov uprostřed oceánu. Český fantastický film na motivy Verneova románu Dva roky prázdnin.
Režie: Karel Zeman. Scénář: Karel Zeman, Radovan Krátký. Hrají: Michal Pospíšil, Hanuš Bor, Jan Čížek, Josef Stráník a další.

Romány francouzského spisovatele Julese Vernea zavádějí čtenáře nejen do fantastického světa vesmírných prostorů či v té době nereálných vynálezů, ale jeho hrdinové při svých cestách objevují i exotické kouty neznámých končin naší planety a nenápadně se přitom seznamují s užitečnými vědeckými disciplínami a obory. Verneovi hrdinové vždy straní pokroku a lidskosti. Fantastické vynálezy a přístroje u něj vždy slouží v první řadě prospěchu člověka a jeho velkým humanistickým ideálům. Dramatičnost a nenápadná didaktičnost verneovek přitahovala filmaře od samotných počátků kinematografie. Velký mág počátků francouzského filmu Georges Mélies (později přezdívaný Jules Verne kinematografie) už v roce 1902 natočil svou Cestu na Měsíc podle motivů Verneova románu. Skvělé filmové přepisy vznikly také u nás. Kouzelný svět fantazie našeho významného tvůrce animovaných filmů Karla Zemana se promítl nejdříve do Vynálezu zkázy, v němž autor poprvé spojil živého herce s animovanými objekty a na plátno přenesl i vnější podobu charakteristických rytin. Brzy následovaly další Zemanovy svébytné přepisy Verneových románů Ukradená vzducholoď a Na kometě. Film Ukradená vzducholoď nás z jubilejní výstavy v roce 1891 přenese "řiditelnou" vzducholodí až na exotický ostrov uprostřed oceánu. Nečekané dobrodružství pěti pražských kluků mělo být první částí nerealizovaného pětidílného cyklu filmů pro mládež "Tajuplný svět Julese Vernea".

Napište nám