Příběh lásky, vykvetlé ve stínu nacistického teroru. Filmový přepis stejnojmenné novely Jana Otčenáška
Režie: Jiří Weiss. Scénář: Jiří Weiss, Jan Otčenášek. Hrají: Ivan Mistrík, Daniela Smutná, Jiřina Šejbalová, František Smolík a další.

Filmový přepis stejnojmenné novely spisovatele Jana Otčenáška realizoval režisér Jiří Weiss v roce 1959. Jde o příběh krátké a tragické lásky dvou mladých lidí, kteří se setkali v těžkých dnech heydrichiády. Hanka, která byla pro svůj "neárijský původ" odsouzena k živoření v terezínském ghettu, se vzepřela a utekla před transportem. Pavel se jí ujal a přes všechna výstražná hlášení, přes všechny trpké zkušenosti ze svého okolí a přes ustavičná varování své matky ji ukryl v malé komůrce na půdě domu. Denně ji navštěvoval, bratrsky se s ní dělil o příděly, učili se spolu a snili o tom, až bude po válce. Pomalu poznali, že se jejich přátelství změnilo v lásku. Ale sousedka Kubiasová, kolaborantka, Hanku vyslídila a prozradila...

Vynikající filmové dílo světového významu získalo řadu ocenění na mezinárodních festivalech (San Sebastián, San Francisco, Londýn). V titulních rolích uvidíme Ivana Mistríka a Danielu Smutnou, která byla v té době manželkou Jiřího Weisse.

Napište nám