Letní milostný příběh o lásce lehkomyslného studenta práv k dívce z ostrovačické myslivny ve filmové adaptaci románu Viléma Mrštíka.
Režie a scénář: Otakar Vávra. Hrají: Svatopluk Beneš, Nataša Gollová, Leopolda Dostalová, Jaroslav Vojta a další.
Pohádka máje

Milostný příběh Viléma Mrštíka natočil již v době éry němého filmu, v roce 1926, režisér Karel Anton. V roce 1940 se k této látce vrátil Otakar Vávra. Na rozdíl od dřívější adaptace se soustředil na příběh revírníkovy dcery Helenky a studenta Ríši a pokusil se zachytit prostou poezii mladé lásky uprostřed jarní přírody. K poetice filmu přispěla především citlivá kamera Ferdinanda Pečenky, který použil speciálních a neobvyklých kameramanských postupů, aby dosáhl co největší působivosti. Také Srnkova emotivní hudba umocnila celkové lyrické vyznění filmu.

Režisér Otakar Vávra měl šťastnou ruku i při výběru hlavních představitelů – Nataši Gollové a Svatopluka Beneše pro ústřední dvojici, Leopoldy Dostalové pro roli tety Marty a Jaroslava Vojty jako revírníka. Diváky a kritiky zaujala i postava citově neukojené bytné v podání Vlasty Fabianové. Film měl premiéru v říjnu 1940.

Napište nám