Cesta do pekla je dlážděna touhou po obyčejném štěstí. Sugestivní filmové drama podle stejnojmenného románu Jaroslava Havlíčka.
Režie: Juraj Herz. Scénář: Lubor Dohnal, Juraj Herz, Václav Šašek. Hrají: Iva Janžurová, Petr Čepek, Marie Rosůlková, Ota Sklenčka a další.

Štěpa Kiliánová, nepříliš hezká, poněkud extravagantní jediná dcera z maloměstské zámožné rodiny, se provdá za svého vzdáleného příbuzného Pavla Malinu. Zachrání se tak před osudem staré panny a nepřijde do řečí. V den svatby však ještě netuší, jaká strašlivá nemoc pronásleduje jejího manžela...

Sugestivní filmové drama Petrolejové lampy natočil režisér Juraj Herz podle stejnojmenného románu Jaroslava Havlíčka. Do hlavní role nešťastné ženy Štěpy obsadil Ivu Janžurovou, které se zde podařilo vytvořil jednu z jejích nejlepších filmových rolí. Skvělá je i herecká kreace Petra Čepka v roli bývalého důstojníka Pavla, stiženého progresivní paralýzou. Režisérovi se v tomto snímku podařilo přesně vystihnout dusnou atmosféru maloměsta na počátku dvacátého století a zvláštní tesklivost literární předlohy.

Napište nám