František Smolík ve smutné komedii podle románu Jana Drdy o osudech obyvatel Rukapáně.
Režie: Václav Binovec. Scénář: Josef Mach, Karel Steklý. Hrají: František Smolík, Gustav Hilmar, Marie Blažková, Ladislav Boháč a další.

Hornické městečko Rukapáně žije svým poklidným životem a jen občas ho naruší hon na pytláka Matěje Řezáče. Ten však hajnému vždy uteče a schová se v podzemí opuštěných dolů. Ty zná výborně i blázen Janek, který se pomátl, když ho opustila žena. Starosta Buzek si rád přihne, a proto ho strážný anděl varuje, aby pití zanechal. Jinak ho prý čeká smrt. Buzek skutečně onemocní...

Když v roce 1940 vyšla románová prvotina Jana Drdy Městečko na dlani, stala se rázem tím, čemu se dnes říká bestseller. Necelý rok na to zakoupila firma Nationalfilm práva pro filmový přepis. Scenáristům Josefu Machovi a Karlu Steklému se podařilo zahrnout do připravovaného filmu množství rázovitých postav a postaviček, postihnout pýchu a furiantství sedláků, samolibost maloměstských obchodníků a řemeslníků, soudržné chlapství havířů. Jako umělecký spolupracovník byl k realizaci přizván Karel Hašler. Ten však byl nedlouho před dokončením exteriérů zatčen gestapem. Natáčení pak bylo na čas pozastaveno a film byl připraven k premiéře až v září 1942. Režií byl pověřen Václav Binovec. Městečko na dlani patří k jeho nejzdařilejším titulům. Velkou měrou k tomu přispělo i skvělé herecké obsazení: František Smolík, Jaroslav Průcha, Marie Glázrová, Jaroslav Marvan a Jindřich Plachta.

Napište nám