Filmová adaptace stejnojmenného románu Josefa Váchala, oceněná třemi Českými lvy.
Hrají: O. Pavelka, K. Jirsáková, R. Schránil, J. Saic, V. Marek, V. Freimanová, J. Jelenská, R. Hrušínský ml., B. Leichnerová, P. Pípal, B. Hrzánová, M. Dejdar, J. Asterová, K. Frýbová, J. Kemr, J. Bartoška a další. Scénář, kamera a režie J. Brabec.

Osobitého výtvarníka, typografa, spisovatele Josefa Váchala zná veřejnost především díky jeho Krvavému románu. Surrealistická rozkošatělost této obhajoby pokleslého čtiva 19. století zaujala Jaroslava Brabce, který si pro svůj filmový režijní dobut zvolil na počátku devadesátých let právě tuto prózu. V dějové změti se tu snoubí naivní kouzlo

starých filmů se znaky autorského filmu šedesátých let i s tóny moderního hororu

v parodistické nadsázce, připomínající cimrmanovské divadlo. Je to svébytná humorně poetická podívaná s vynikajícím hereckým obsazením (O. Pavelka, K. Jirsáková, R. Schránil, J. Saic, V. Marek, V. Freimanová, R. Hrušínský ml., B. Leichnerová, B. Hrzánová, M. Dejdar, J. Kemr, J. Bartoška a mnoho dalších).

Film získal v roce 1993 tři České lvy (za kameru, za výtvarný počin a za střih), Zlatého ledňáčka na Finále Plzeň a cenu za režii na MFF fantastických filmů Řím.

Napište nám