Hudební dokument o známé pražské skupině, který uvádíme u příležitosti životního jubilea zakládajícího člena kapely, zpěváka Roberta Kodyma.
Režie I. Novotný.

Wanastowi Vjecy je česká hudební skupina, která vznikla na konci osmdesátých let minulého století. Produkuje experimentální pop rock, s punkovou minulostí. Hraje ve složení R. Kodym (zpěv), Š. Smetáček (bicí), T. Vartecký (kytara) a R. Havlíček - (baskytara). Zpěvák Robert Kodym oslavuje v těchto dnech své abrahámoviny (50 let).

Kapela vznikla jako studiový projekt, který měl natočit hudbu pro připravovaný dokument o punkáčích v Praze. Wanastowi Vjecy debutovaly v září 1991 s deskou „Tak mi to teda nandey“. Album se neslo v punkovém duchu. Rok na to vydávají „Lži, sex a prachy“, odklonily se od punku k barevnější muzice a brzy se dočkaly velkých úspěchů. Písně Nahá a Sbírka zvadlejch růží byly často hrané v rádiích.

Na konci první dekády 21. století se kapela stahuje do ústraní. Členové formace údajně koketovali s myšlenkou přípravy materiálu na novou desku, ale informace se postupně ukázala jako nepravdivá.

Spekulace o konci činnosti kapely se však nepotvrdily. V navazujícím tiskovém prohlášení lídr projektu Robert Kodym potvrdil, že skupina v žádném případě nekončí a s posílením v podobě comebacku staronových členů připravuje novou desku. Na podzim 2010 Kodym během rozhovoru pro rádio Frekvence 1 prozradil, že staronovými členy rockového seskupení jsou bubeník Štěpán Smetáček a baskytarista Radek Havlíček. Oba hudebníci v kapele již působili během první poloviny devadesátých let. V této nové sestavě Vjecy odehrály v roce 2011 dva koncerty (Praha, Klub Mlejn; festival Topfest), které byly kritikou skvěle hodnoceny.

Napište nám