Známý pohádkový příběh, který podle K. J. Erbena napsal J. Kainar. Legendární inscenace Divadla DRAK.
Hrají: J. Vlčková, V. Marek, L. Peřina, J. Bílek, L. Bogostová, M. Kostřábová, J. Vyšohlíd a další. Kamera E. Landisch. Divadelní režie J. Krofta. Režie tv záznamu J. Bělka.

Populární lidovou českou pohádku zpracoval básník Josef Kainar v padesátých letech jako veršovanou hru pro loutky o čtyřech obrazech. V osmdesátých letech se lyrické veršované látky chopil Josef Krofta, režisér a umělecký šéf divadla Drak. Kainarův text o cestě Jiříka za zlatovlasou pannou vyložil naprosto nově. V jeho pojetí vynikla temná baladická stránka známého příběhu o lásce a smrti. Představení mělo premiéru v roce 1981 a představovalo ve svém žánru jeden z inscenačních vrcholů českého divadla té doby vůbec. V účelném propojení účinkují na jevišti vedle sebe marionety i herci, dění komentuje voicebandový - antický chór, také použití hudebního a zvukového plánu bylo inovativní, inscenace hýřila nápady s použitím vody a ohně a jiných postupů rozvíjejících dětskou, ale i dospělou fantazii.

Zlatovlásku jsme vybrali z řady záznamů představení hradeckého loutkového divadla Drak k uctění památky režiséra a pedagoga Josefa Krofty, který náhle zemřel 18. března 2015.

Napište nám