Miloš Kopecký v hořké televizní komedii Oldřicha Daňka.
Režie: Pavel Háša. Scénář: Oldřich Daněk. Hrají: Miloš Kopecký, Marta Vančurová, Blanka Bohdanová, Ilona Svobodová a další.

Ten titul voní dálkami: Borneo – zrovna vidíte tu zvlněnou exotickou cestu někam daleko, nesmírně daleko. Jenomže nejde jen o dálky cestovatelské, ale i o dálky zcela jiné: o vzdálenost jednoho člověka k druhému. A není pak vůbec důležité, měříme-li takovou vzdálenost kdesi v exotické zemi nebo u nás doma v kuchyni. Protože i tam může být vzdálenost od jednoho člověka k druhému nikoli jen metr dvacet od stolu ke kredenci, nýbrž nepočítaně kilometrů nevědění, neslyšení a zapomnění...

Ať je to však jakkoli, každý z nás cítí vždycky jen "na míru vlastního srdce". Tak je tomu i u mistra Václava, dříve lodního kuchaře, který zakotvil v kuchyni malé pražské hospůdky. Jeho životní moudrost, pohotový důvtip a hlubokou empatii jedinečně ztvárnil Miloš Kopecký, který nás opustil před 25 lety. Jeho přístup k životu působí jako maják naděje v komplikovaných vztazích ostatních postav příběhu O. Daňka s bolestí na srdci a pocity nepochopení – ať už se jedná o smutnou mladou ženu Ludmila (M. Vančurová) raněnou rozvodem, Václavovu dcera Vladěnu (I. Svobodová), jejího nápadníka Mirka (M. Pešek) či Ludmilinu matku (B. Bohdanová).

Napište nám