Jednou z nejúspěšnějších inscenací v historii Divadla Alfa připomínáme památku režiséra Karla Brožka, který před týdnem zemřel. Plzeňský soubor sehrál adaptaci klasické loutkářské hry J. N. Laštovky (1975) přímo v prostorách hradu Rábí. Divadelní režie K. Brožek a L. Dvořák.
Kamera V. Štinglová. TV režie S. Simonová.

Adaptace lidové loutkářské hry Jana Nepomuka Laštovky z 19. století, kterou nastudoval režisér Karel Brožek společně s režisérem Ladislavem Dvořákem, patří k nejúspěšnějším inscenacím v historii plzeňského Divadla Alfa (dříve Divadlo dětí) – na repertoáru byla po dvě desetiletí. Jejím uvedením připomínáme památku režiséra a herce Karla Brožka, významné osobnosti českého loutkového divadla.

Karel Brožek (28. 4. 1935 - 21.10. 2014) absolvoval v roce 1959 obor režie loutkového divadla a loutkoherectví na pražské DAMU. Patřil mezi zakládající členy Divadla Semafor, kde se objevil např. ve slavných inscenacích Člověk z půdy a Ukradený měsíc. Poté působil mj. v Černém divadle, Laterně magice a kromě plzeňského Divadla Alfa spolupracoval snad se všemi významnými loutkovými divadly v tehdejším Československu – v Praze, Brně, Kladně, Plzni, Košicích a Nitře. Od roku 1991 se v Národním divadle marionet v Praze hraje jeho loutková verze Mozartovy opery Don Giovanni, která má za sebou přes 5 000 repríz. V zahraničí režíroval například v Montrealu, Ósace, Záhřebu, Berlíně, Brémách, Nyköpingu, Katovicích a Poznani. Vedle loutkových divadel ovšem režíroval i činohru, kde nastudoval přes 40 inscenací. Tou poslední byla adaptace Erbenovy Kytice, která měla v královéhradeckém Klicperově divadle premiéru 11. října 2014 – tedy krátce před Brožkovou smrtí.

Karel Brožek vytvořil rovněž 15 filmových rolí – mj. ve Vláčilově snímku Hadí jed, filmech Víta Olmera Antonyho šance nebo Co je vám, doktore? a ve filmu Romana Vávry Co chytneš v žitě, kde si zahrál jednu z hlavních rolí po boku Ivy Janžurové.

Napište nám