Záznam představení opery ze Smetanova divadla v Praze.
Zpívají: J. Jonášová, E. Zikmundová, J. Wysoczanská, M. Švejda, V. Zítek, J. Hlavsa, R. Jedlička, K. Maršík, Z. Petr, sbor a orchestr Smetanova divadla v Praze, dirigent J. H. Tichý, sbormistr V. Jankovský. Kamera I. Bojanovský. Divadelní a televizní režie L. Štros.

Dodnes zamilovaní z celého světa zdobí na hřbitově Pére Lachaise náhrobek populární kurtizány Marie Plessisové, která byla hrdinkou do značném míry autobiografické hry Alexandra Dumase mladšího. Světové slávy dosáhla v opeře Giuseppe Verdiho, který "Dámu s kaméliemi" obdařil hudbou plnou líbeznosti, vášně a vroucího citu.

Benátská premiéra "La Traviaty" v divadle La Fenice 6. března 1853 skončila fiaskem. Obecenstvo nechtělo přijmout příběh tak říkajíc "ze života" a navíc v kredenciózní primadoně Salvini Donatellové marně hledalo mladou, zářivou a v závěru opery umírající souchotinářku. Lajdácká výprava včetně kostýmů přispěly k tomu, aby toto niterné dílko vyznělo jako tragikomedie.

Teprve římské nastudování s patřičnými hvězdami pochopilo příběh Violetty Valéry (jak je v dramatu i opeře nazvána) a odměnilo Verdiho triumfem, který toto dílo provází dodnes.

Před šestnácti lety, na scéně Smetanova divadle v secesním pojetí režiséra Ladislava Štrose, byla vynikající představitelkou hlavní role Jana Jonášová. Vraťme se tam a poddejme se něze její La Traviaty...

Napište nám