Cembalový recitál světoznámé interpretky, která v těchto dnech slaví své 90. narozeniny. Na programu skladby J. S. Bacha J. A. Losyho z Losintálu a V. Kalabise.
Spoluúčinkují členové Pražského komorního orchestru bez dirigenta. Kamera M. Kubala. Režie J. Eisner.

„Cembalo nástroj živý, nebo by bylo lépe říkat oživlý? Jeho literatura sahá do 15. století. Od té doby až do století osmnáctého bylo středem orchestrů, sborů; jako sólový nástroj nositelem virtuozity i závažných idejí. U Johanna Sebastiana Bacha tvoří téměř čtvrtinu jeho rozsáhlého díla“, říká světoznámá cembalistka Zuzana Růžičková, která se v sobotu 14. ledna dožívá 90 let. Nedávno britské vydavatelství Warner Music vydalo k uctění jejího interpretačního umění kompletní nahrávku Bachova díla pro klávesové nástroje v jejím úchvatném podání. Je to soubor 20 kompaktních disků, obsahující více než 24 hodin nádherné hudby. Také svůj televizní recitál z roku 1989 zahájila Zuzana Růžičková Chromatickou fantazií a fugou d moll Johanna Sebastiana Bacha. Následovala Svita G dur Jana Antonína Losyho z Losinthalu a technicky náročný program uzavírá skladbou svého manžela Viktora Kalabise (1923-2006). Je to Concerto per cembalo ed orchestra d´archi, kde přizvala sólistka ke spolupráci Pražský komorní orchestr.

Profesorka Zuzana Růžičková se narodila 14. ledna 1927 v Plzni. Po absolutoriu gymnázia byla vězněna v nacistických koncentračních táborech (Terezín, Osvětim-Březinka, Bergen-Belsen). Po válce, kdy přežila hrůzy holocaustu, studovala hru na klavír a cembalo na pražské AMU. V roce 1956 zvítězila v Mnichově na mezinárodní cembalové soutěži, poté studovala hru na cembalo v Paříži u profesorky Roesgen-Championové. Je známá především jakožto výborná interpretka hudebního díla Johanna Sebastiana Bacha. Její dlouholetá celosvětová koncertní aktivita jí přinesla lichotivou přezdívku první dáma cembala. Se svým manželem Viktorem Kalabisem pobývala často v Jindřichově Hradci.

Napište nám